Сърби и македонци катерят Цари Мали град

Туристи си взеха 5000 сувенирни монети от крепостта

Сърби и македонци катерят Цари Мали град | StandartNews.com

София. Реставрираната крепост Цари Мали град стана магнит за сърби и македонци. Комшиите пристигат в Белчин както на организирани групи, така и семейно с автомобилите си, разкри управителят на комплекса Веселин Хаджиангелов.

Той обясни, че интересът на македонците започнал в началото на октомври, след като преподаватели от техни университети били на семинар в Самоков. После хората в Скопие направили масирана рекламна кампания за римската крепост у нас и потоците от туристически пътеки, поели към нашите земи. "Македонците са луди на тема реставрация. При нас им хареса много. Те реставрират в момента цели градове по техните земи", допълни Хаджиангелов. Той обясни, че през последните седмици и много сърби от района на Зайчар идват да разгледат Цари Мали град.

Много от тях отнасят по домовете си и готови сувенирни монети, които специален апарат пуска на крепостта. За трите месеца, откакто реставрираният комплекс отвори врати, са продадени повече от 5000 такива парички. Сега управата на Цари Мали град е поръчала още 10 000. Близо 4000 нашенци и чужденци се качват всеки уикенд до крепостта. Само през вчерашния ден въпреки мъглата и лошото време 7 автобуса с ученици и пенсионери са се разходили из древното съоръжение в Белчин. "Лошото време не плаши любителите на културно-историческия туризъм", категоричен е Хаджиангелов.

Цари Мали град успя да влезе в топ 3 на кампанията "Чудесата на България", която в. "Стандарт" организира. Крепостта заедно с мощите на Йоан Кръстител и златото на гетите от Омуртаговата могила ще се борят за първото място на финалната церемония тази неделя, която ще се излъчва на живо по ТВ7 от 19,30 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай