Русенец създаде матура на андроид

Тестът се тегли безплатно от мрежата, включва 40 въпроса

Русенец създаде матура на андроид | StandartNews.com

Русе. Компютърен специалист от Русе създаде андроид приложение в помощ на зрелостниците. Тестът в електронен вариант е на път да стане хит сред подготвящите се ученици за матурата по български език и литература. Приложението включва 40 въпроса, събрани от изпитите през последните години. Автор на разработката е 23-годишният Явор Стефанов, който е завършил компютърни системи и технологии в Русенския университет.

Според създателя на приложението то е уникално, защото е първата подобна разработка за матурата по български език и литература. Тестът е достъпен за всички и безплатно може да бъде изтеглен от интернет. Целта е учениците да проверят знанията си преди изпита, за да са сигурни в своя успех, разкрива Стефанов. Самата разработка му отнела само 3 дни, каза пред "Стандарт" русенецът. При подбора на въпросите той е използвал най-вече матурата от предходната 2013 г. "Исках тестът да е актуален и да е съобразен с официалните стандарти за изпита", обяснява младият компютърен спец.

Той е убеден, че разработката му ще предизвика интерес сред зрелостниците. Тя е качена в мрежата в началото на тази седмица или 117 дни преди зрелостния изпит. Младият русенец смята, че учениците все повече предпочитат електронното обучение и разчитат на интернет в подготовката си. Затова Стефанов се е насочил към разработването на различни образователни приложения. В електронния тест авторът призовава за отзиви, за да усъвършенства програмата. "Това е първа версия и ще последват допълнения", каза още пред "Стандарт" 23-годишният IT специалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай