Родопско село пази надпис на 8000 години

Родопско село пази надпис на 8000 години | StandartNews.com

Пловдив. Уникален природен феномен е запазен в автентичния си вид в родопското село Ситово. Става дума за надпис, който е на повече от 8000 години и е известен като Ситовския надпис. Той се намира на гладка скала и е с размери 240 на 30 сантиметра.

Цялата канара се крепи на 5 камъка - единия е с образ на Богинята майка от неолита, а друг камък прилича на пясъчен часовник. Надписът е направен на такова място, където няма ерозия, и затова е запазен до днес, разказва кметският наместник на Ситово Димитър Насков.

Предполага се, че може да е издялан от хората, които са оцелели след потопа, предизвикан от вулкана Санторини през 628 година преди Христа. Тези скални цивилизации, които са живели на високите места в планините, са оцелели и може би те са оставили послание за поколенията.

Говори се, че надписът е открит през 1928 години от родопски кравари. Досега има няколко превода на скалния текст, които насочват към древни божества. Намеренията на кмета са с подкрепата на голямата община "Родопи" да оживят мястото и то да влезе в туристическите маршрути. Ще бъде направен и проект, с който ще се кандидатства за финансиране по европрограмите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай