Рекорд: $1,5 млн. за първите кецове на Майкъл Джордан

Той ги обува за първи път в петия мач от шампионата на НБА през 1984-a

Рекорд: $1,5 млн. за първите кецове на Майкъл Джордан | StandartNews.com

Първият чифт маратонки, създадени от компанията "Найк" специално за легендарния баскетболист Майкъл Джордан, бяха продадени на търг за 1,47 милиона долара, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Наддаването, организирано от аукционната къща "Сотбис", се състоя в Лас Вегас.

Маратонките са направени според специални изисквания на Джордан, който ги е носил в мачове от Националната баскетболна асоциация (НБА).

Той ги обува за първи път в петия мач от шампионата на НБА през 1984 г., тъй като компанията не е имала достатъчно време, за да произведе маратонките за началото на сезона.

Появата на баскетболиста в бяло-червени маратонки предизвика тогава протест от страна на ръководството на НБА заради твърде яркия дизайн. Джордан отнесе глоби заради появата си с тях на терена.

Баскетболистът обаче никога не е променял модела на обувките, предназначени за него.

Маратонките са предоставени на "Сотбис" за продажба от Томи Тим Луис, който като дете ги получил като подарък лично от Майкъл Джордан. Луис подавал топките по време на мачовете на НБА.

Първоначалните очаквания бяха, че маратонките ще достигнат цена между 1-1,5 милиона щатски долара.

Новият им собственик е известният колекционер на спортни артикули Ник Фиорела.

През април чифт маратонки, носени от рапъра Кание Уест на церемонията за връчването на наградите "Грами" през 2008 г., бяха продадени за 1,8 милиона щатски долара - най-високата цена, плащана за подобен артикул, припомнят от "Сотбис". Черните кожени спортни обувки бяха направени специално за Уест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай