Разтоварвали са камбаните на „Св.Александър Невски” във Варна през 1909

Разтоварвали са камбаните на „Св.Александър Невски” във Варна през 1909 | StandartNews.com

Историята на порта изплува пред круизните туристи

Излетите в Москва камбани за храм-паметника „Св.Александър Невски" са пристигнали на новото пристанище Варна през далечната 1909 ги са превозени до София с влак. Интересен фотос от изплувалата тези дни пред очите на круизните туристи изложба показва претоварването на 12-те камбани, които са тежали общо 23 тона.Най-голямата била с тегло 12 тона, а най-малката -10 килограма.

22 фотоса разказват историята на пристанище Варна –моменти от строителството му , първия проект-чертеж за визията му на арх.Адолф Герар, официалната церемония по откриването му на 18 юни 1908 г от Фердинанд. Има снимка на пощенска картичка –„Сувенир поздрав от Варна". Запечатано е всекидневие от работата на докерите с товарене и разтоварване на кораби от края на 20-те и началото на 30-те години. Показани са едни от първите параходи „Мария Луиза" и „Балкан" , а пред тях ученици-екскурзианти, които са се снимали за спомен . Еспозицията, която се шири на първо и второ кейово място, ще бъде допълнена и обогатена през следващите месеци.В тази най-стара част на порта продължава разчистването и обновяването на мястото за концерти и други културни събития .

Пристанище Варна се радва на добър круизен сезон за разлика от други пристанища на Черно море. На Морска гара се очакват още пет луксозни лайнера, както и допълнителни заявки . От края на април до сега са акостирали 6 круизни кораби, някои от тях ще се върнат до края на сезона, който продължава до средата на октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай