Радневец запушва дига с риск на живота си

Радневец запушва дига с риск на живота си | StandartNews.com

Стара Загора. Станимир Томов, жител на бедстваща вече седмица Раднево, е рискувал живота си при укрепване на дигата на р. Сазлийка в кв. Гипсово. Това съобщиха от общината с благодарност за проявения от него кураж и смелост.

Завързан с въже, Станимир е бил спуснат под водата, за да запуши клапа на дигата, която се отворила от силните води. След това скъсаният участък на дигата на Сазлийка в района на кв. Гипсово е бил укрепен с чували с пясък.

Четирийсет и осемгодишният Станимир Томов имал малко магазинче в квартала. Хората не са изненадани от куража и готовността му да помогне в бедествената ситуация. Те го познават като отзивчив и милосърден човек, който често давал и продукти на вересия на закъсали съкварталци.

Кметстовто благодари и на друт сърцат радневец в същия квартал - Косьо Желев, който също помогнал доброволците при изгражадена на дигата. Неговият имот бил единственото място през, което можело да се стигне до компрометирания участък.

От общинският кризисен щаб информират още, че нивото на реките Сазлийка, Кумурджа и Блатница, които наводниха града и селищата в общината, макар и бавно спада. Най-тревожно оставало положениета в ромския кв. Кантона в общинския център. Двайсетин паянтови къщи, повечето незаконни, били застрашени от самосрутване. Някои от тях вече били изоставени. Евакуирани и настанени в местната болница „Д-р Димитър Чакмаков" са 5 семейства - 9 възрастни и 7 деца. Общината оябви, че се нуждае от фургони, в които да бъдат настанени останалите без дом ромски фамилии. Към БЧК пъе отправен апел за осигуравена на бедстващите постелъчен материал и топли дрехи.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай