Превозвачи спират гръцките домати

Превозвачи спират гръцките домати | StandartNews.com

Без почивки на Бяло море за Великден и лятото, ако комшиите не вдигнат блокадите

Ако до понеделник, 29 февруари, гръцките фермери не вдигнат трайно блокадата на границата, българските превозвачи са категорични, че започват контраблокада. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски след срещата си с представители на наши автофирми, в която участва и министърът на външните работи Даниел Митов. Контраблокадата ще бъде насочена само към гръцки камиони и микробуси, превозващи селскостопанска продукция към България, категоричен беше председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски. Ще блокираме и гръцките автомобили, опитващи се да влязат у нас през Македония, посочи Столарски. Това е справедливо, тъй като блокадата на границата е създадена от гръцките фермери, които също трябва да понесат последствия от своите действия, заяви Столарски.

Тормозът на гръцките фермери продължава близо десет години и това вече е напълно неприемливо и нетърпимо, изтъкна министър Московски. По думите му загубите за българските превозвачи и бизнес са за десетки милиони, а досега никакви компенсации от гръцка страна не са изплащани.

Министрите Московски и Митов обявиха, че ще инициират в Брюксел разработването на нов документ и процедура, даващи право на ЕК за бърза и ефективна намеса, гарантираща разрешаването на подобни кризи. Сегашният механизъм е много бавен и реално не работи, констатираха Московски и Митов и допълниха, че техните ведомства са изпратили писма до всички държави от ЕС, за да ги информират за сериозността на проблема с преминаването на българо-гръцката граница.

Ако проблемите с преминаването през Гърция не бъдат решени трайно, нашите превозвачи са готови да затворят напълно българо-гръцката граница за всички превозни средства в периода от 30 април до 7 май и от 15 юли до 20 август.

Само два часа след срещата на министрите Московски и Митов с нашите превозвачи, точно в 14,15 часа, гръцките фермери премахнаха обърнатите на Промахон ремаркета и отвориха движението за тирове. Възможно е причината за вдигането на блокадата да е била и 4-часовата среща на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов със зам.-префекта на централна Македония за област Серес Янис Моисядис и с шефа на полицията на града, коментираха превозвачи. Движението на тировете беше спряно денонощие по-рано - от 14,30 ч във вторник.

Гръцката прокуратура е разпоредила на фермерите да се изтеглят от границата. Това съобщи по-късно през деня по БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски, като се позова на гръцката телевизия "Антена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай