Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

ВАРНА

"И във Варна ТЕЛК-овете са пред разпад", четем от първа страница на вестник"Черно море". Причината е огромната натовареност на комисиите, която принуждава пациентите да чакат с месеци за експертизи и за отговори на жалбите си. ТЕЛК-ът за белодробни болести обслужва 8 области, а за този по очни болести записването е 5 месеца по-рано. От следващият парламент се очаква да приеме промени в закона, с които да се закрият специализираните комисии и пациентите да бъдат преглеждани в общините.

"Кметският вот ще бъде на 23 или 30 юни", съобщава още вестник "Черно море". Решението на Общинската избирателна комисия, с което бяха прекратени правомощията на Кирил Йорданов като кмет на Варна, вече е факт. Определението на Административният съд, който отхвърли жалбите срещу оставката на ексградоначалника, не е било оспорвано на по-горна инстанция. Темата е водеща и за местното издание "Твоят ден". Колегите подробно разясняват каква е процедурата в този случай. Очаква се решение на ЦИК, след това президентът трябва да издаде указ за насрочване на частичния вот, който не може да се проведе по-рано от 50 дни от датата на самия указ. От вестника напомнят, че част от протестиращите варненци искат оставката на Общинския съвет, но в закона не е предвидено оттегляне на целия колективен орган. "Народно дело" съобщава, че вече има сигнали за купуване на гласове. Още преди старта на предизборната кампания варненската полиция работи по сигнали за изборна търговия, е заявил директорът на Областната дирекция на МВР комисар Тодор Иванов. Според него в публичното пространство се говори за много хора, които имат намерение да купуват гласове, но конкретни данни за това няма. Това, което се изнасяло, било повече в сферата на фолклора, според комисар Иванов.

Вестниците пишат и за нова инициатива на варненци, която не само, че не е свързана с купуването, но дори е срещу консуматорската култура. Става дума за нов вид пазар, наречен "Танто за кукуригу". На него всеки може донесе непотребни вещи от дома си и срещу донесеното може да си хареса нещо друго. На пазара, който се проведе в Морската градина, е имало дори телевизори и DVD-плеъри.

ВИДИН

С призив „Да спасим болницата" открива броя си вестник „Видин". След месец публикации за състоянието на областната лечебница вестникът прави извода, че тя се управлява авторитарно и в нея цари тотално недоверие към всички. Целта е да се предизвика намеса и здравното заведение да бъде освободено от управителя си.

Интервюто в броя е с Полина Кирилова, водач на листата на СДС във видинския район. "Да възродим надеждата за промяна", е нейният призив. Кандидатката за депутат твърди, че СДС може да управлява с ГЕРБ, но не на всяка цена.
Кампанията си във Видин са открили БСП и партия Лидер. И двете партии обещават съживяване на икономиката и откриване на нови работни места.

Културната тема е представена с новини около новата постановка на видинския общински театър „Надхитряне с Хитър Петър" от Панчо Панчев. Така трупата остава вярна на традицията си всяка година да предлага по една постановка за деца. Художникът Красимир Кръстев е открил юбилейна изложба, четем още в броя. Показал е много от плакатите си, които е създал. Негова изложба е открита и в Държавния архив – на нея той показва шаржове на известни видинчани. С двете изложби творецът отбелязва своята 50-годишнина.

Островите в началния участък на река Дунав в България са под вода, 4 фирми са поискали да проектират и построят пречиствателната станция за отпадни води във Видин, 100 бедни видинчани ще продължат да се хранят в социална трапезария, която ще работи до 31 декември т.г., съобщава още вестник „Видин".

ДОБРИЧ

С водещото си заглавие днес в. "Нова добруджанска трибуна" съобщава, че Албена АД ще изгражда инсталация за производство на електричество и топлинна енергия от биомаса. От челно място още вестникът информира, че според жители на квартал "Балик" в града, неотдавна в небето е преминало НЛО. Две са заглавията от първата страница на вестника днес, свързани с политическата кампания - медията отразява откриването на предизборната надпревара от партията Движение България на гражданите и съобщава, че своята кампания днес ще открие и ГЕРБ.

Водещата тема на другия всекидневник - "Добруджанска трибуна" - е посветена на Деня на Конституцията, като вестникът разказва как добричките магистрати ще отбележат професионалния си празник. В рубриката "Акценти" четем, че зачестяват кражбите на животни. От челно място още вестникът отбелязва успехите на хандбалния тим на града, като съобщава, че хандбалистите са завършили сезона без загубена точка. Място на първата страница намира и информацията за проведения преглед на фолклорни ансамбли в града.

БЛАГОЕВГРАД

Шестима мъже на възраст от 25 до 34 години от кюстендилския кв. "Запад" търкат наровете в ареста на полицията в Кюстендил, след като се биха в кафене "Църна маца" на гарата в Кюстендил, пише вестник „Струма". Въргалът стана около 03.00 часа призори в петък срещу събота между две пируващи компании. Подхвърлянията били, че едните са селяни и трябва да си идат на село, на което обвинените не устояли и се хвърлили на бой и чупене.

28-годишен младеж издъхна тази нощ в дискотека в Благоевград. Борис Григоров бил в дискотека "Ъндърграунд" с приятели. Към 4 часа тази сутрин му прилошало, отишъл до тоалетната и там паднал. Гардовете на заведението веднага се притекли на помощ, извели Борис навън и извикали Спешна помощ. Линейката с екипа пристигнала веднага, но медиците установили само че младежът е починал. На място пристигнала и полиция. Посетителите в заведението били помолени да останат по местата си, за да бъдат разпитани.

Излежаващият присъдата си в бобовдолския затвор Бисер Манолов заяви в интервю пред Нова телевизия от затвора, че той е удобната жертва и затова е получил толкова строга присъда. Ексченгето твърди, че са му счупили ребрата, за да подпише признание за участие в престъплението. Според бившото ченге Александър Тасев, застреляния черешов бос от Кюстендил го е накарал да напусне полицията и да му стане сътрудник.

16-годишна футболистка се натрови с алкохол на двудневния турнир за девойки с домакин Благоевград. Играещата за ФК „Габрово" М. Петкова, която е родена в Троян, е приета в спешното отделение в болницата в Благоевград в 3.20 ч. сутринта в неделя и след като й е оказана необходимата медицинска помощ, е изписана 4 часа по-късно. Съчетанието на високоградусова напитка с умората от мачовете и тренировките е довела момичето до безпомощно състояние, смятат лекарите.

2000 лева от заплати за 8 месеца, заработени като охрана на обект „Варницата" в Гоце Делчев, вече половин година отказва да изплати на бившия офицер от Гранична полиция Юрий Геров гоцеделчевският адвокат Георги Янев, четем във вестник „Вяра". Хората от Гоце Делчев са възмутени от проявеното бездушие на адвокат Янев към наетия лично от него охранител Юрий Геров, за когото се знае, че разчита единствено на парите от адвоката, за да живее. В Гоце Делчев се говори, че на 1 април Първа инвестиционна банка изненадващо е изпратила свои инспектори в гр. Гоце Делчев за прекратяване на договора, сключен преди 4 г. между банката и адвокат Георги Янев за търговски управител.

14-годишно момче от симитлийското село Крупник е прието в реанимация на благоевградската болница с алкохолна интоксикация. Георги Б. бил на купон в заведение в родното си село Крупник заедно със свои приятели. След солидно количество изпит алкохол на момчето му прилошало и близките му извикали линейка. Тийнейджърът е настанен в отделението по реанимация на МБАЛ – Благоевград, състоянието му се подобрява. С алкохолна интоксикация в болницата е приета и 17-годишна спортистка от Троян. Мария В. била участник в турнира по женски футбол, който се откри в Благоевград.

Лек автомобил прегази 7-годишно момченце в Дупница. Инцидентът стана в Горна махала в късния следобед вчера, недалеч от магазин СBA. Живеещи в близките къщи хора откарали пострадалото дете в Спешния център на Дупница. Лекарски екип начело с д-р Борисова вчера се бориха за живота му. Мовчето е в комоцио. Полицаи задържаха 55-годишния водач и извършиха оглед на местопроизшествието. На мястото на инцидента има локва кръв.

СТАРА ЗАГОРА

"Стара Загора е столица на гражданското общество" пише на първата си страница в. "Старозагорски новини", като цитира министъра на околната среда и водите в служебното правителство Юлиян Попов. В събота той е бил гост на младежкия екохепънинг "Млад и зелен" в Града на липите. Включилите се в еконадпреварата ученици и деца са събрали общо 2200 кг пластмасови и хартиени отпадъци. В центъра на града ученици заедно с възпитаници на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Незабравка", в импровизирани арт-ателиета са изработили предмети и украшения от отпадъчни продукти. Средствата от продажбата им ще бъдат за подкрепа на младежки проекти, обявиха организаторите от младежка банка. Проявата е първа от този род. "Когато децата ни учат какво трябва да направим, е доказателство за всички, че трябва да се замислим за това, което ние правим. Аз подкрепям инициативата и ви насърчавам да я продължите", похвалил участниците министър Попов.

Всекидневникът информира още и за за продължаващого ограничението на ВЕИ- централите. Всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България с присъединена мощност над 30 kW са били принудени да ограничат мощността си с 40% от 11 до 17 ч. в събота и неделя. Ограничение е било наложено във връзка с изпълнение на оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор с цел поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.

"Старозагорски новини" публикува и мнението на бившият генерален директор на някогашното СО "Марица-изток" и настоящ бизнесмен - старозагорецът Руси Данев за кризата в енергетиката. Според него таксата за пренос от 17,52 евро, която е висока и прави българската електроенергия неконкурентоспособна на външния пазар, можела да бъде намалена и от ДКЕВР и служебния кабинет. Другите резерви били в целия микс, който включва зелената енергия, т.нар. кафява енергия и т.н. Данев е категоричен, че цените, по които се изкупува електроенергията от топлофикациите, са скандално високи и трябва да се орежат наполовина. По думите му, на ЕРП-тата също можело още да си поорежат разходите, основно свързани с инвестициите им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай