Предотвратиха опит за извеждане на нелегални мигранти от страната

Предотвратиха опит за извеждане на нелегални мигранти от страната | StandartNews.com

Специализирана гранично-полицейска операция в района на кюстендилското село Трекляно тази сутрин. Тя е предотвратила опит за извеждане на незаконни мигранти от страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Граничните полицаи от ГПУ-Олтоманци засекли микробус с българска регистрация около 6 часа сутринта. Той се движел в село Трекляно към местността Славчето, близо до държавната граница. Бил подаден светлинен и звуков сигнал от служителите, но автомобилът не изпълнил разпорежданията за спиране. Затова се наложило преследване.

При опитите да бъде спрян от граничните полицаи, водачът на микробуса засякъл служебната кола и опитал да я изтласка от пътя. Затова униформените прибегнали до употребата на служебно оръжие. Те произвели предупредителни изстрели във въздуха и в гумите на движещия се пред тях автомобил. Шофьорът спрял микробуса, но се опитал да избяга.

12 млади мъже са били открити в микробуса. По първоначални данни са афганистанци, като един от тях е с рана от прострелване в крака. Екип на Спешната помощ в Кюстендил е пристигнал на мястото и е транспортирал ранения до болницата. Оказва се, че раненият е афганистански гражданин в процедура за разглеждане на молба за статут. без опасност за живота.

Останалите 11 афганистанци са задържани. Четирима от тях са в процедура на разглеждане на молби за статут, а останалите не разполагат с документи.

Образувани са досъдебно производство за опит за незаконно извеждане на хора през границата и следствено дело по повод употребата на оръжие от служителя. Извършват се процесуално-следствени действия, съобщават още от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай