Порой остави 20 семейства на улицата (ОБЗОР)

Порой остави 20 семейства на улицата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дълбоки езера пред къщите блокираха хората в домовете им

Порой остави 20 семейства без покрив в хисарското село Кръстевич през нощта срещу вторник. Водата в къщите им е била над метър и те останаха на улицата. Сред бедстващите има самотни възрастни хора, малки деца и дори бебета. Цяла нощ екипи на пожарната отводняваха 20-те къщи, мазета и дворове.

Огнеборци помагаха на пострадалите, които останаха под открито небе. Заради обилните валежи няколко селища в района са под вода, има удавени животни и ниви. В село Кръстевич са отнесени цели улици, а хората не могат да напуснат домовете си. Пред къщите им има езера и те се страхуват да излязат, защото не знаят каква е дълбочината на водата, разказаха свидетели на драмата. Потопът е отнесъл и четири моста в Кръстевич. В Красново вчера все още продължаваха да текат кални реки.

Деретата преливаха от стичащата се от Средна гора вода, която мъкнеше цели дървета, огромни клони, кал и тиня. Всички жители начело с кмета Иван Бабаджанов работят по отводняването и издигането на диги край най-застрашените домове. Хората са притеснени от прогнозите за нови обилни валежи. Огромно количество дъжд се изсипа през нощта в понеделник срещу вторник и над Съединение. Там има наводнена къща, дворове и мазета. Пороят не подмина и Пловдив, където е отчетено повишено ниво на Гребната база. Марица също се е вдигнала, като има опасност от наводнения по горното и средното й течение.

Превантивно започна източване на проблемните язовири по общините в региона. Опасните язовири "Тополово-1" и "Тополово-2" са изпразнени до т. нар. мъртъв обем, мярката е изрично разпоредена заради рисковете, които пороите могат да причинят. Водните нива там са смъкнати до под 20% от общия обем. Специално се контролира язовир "Конуш", който е даден на концесия, но е свързан със съседен по-горен водоем, откъдето преди време дойде рязко покачване на водата. Кметът на село Трилистник Мирчо Петров вдигна под тревога работниците, като ги изпрати да разчистят островите в коритото на Стряма, която преди няколко месеца за малко не заля селото.

Дават 10 000 лева на близките на загиналите

Еднократна финансова помощ за близките на починалите при наводненията на територията на област Бургас ще бъде отпусната днес. Очаква се Министерският съвет да изплати по 10 000 лева на наследниците на тримата загинали по време на природната стихия. Средствата ще бъдат прехвърлени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика и ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане.

Наводнение затвори "Тракия"

Магистрала "Тракия" беше наводнена край Пловдив вчера. На аутобана се образува цяло езеро и затрудни движението. Залята бе аварийната и част от средната лента, затова колите трябваше да пъплят в продължение на шест километра с 20-30 километра в час. Наводнението бе в платното в посока София, малко сред ресторант "Хепи". Стана ясно, че причината е прелял напоителен канал, който не е успял да поеме огромното количество дъжд. Екипи на КАТ помагаха на място, за да се осъществява движението. В същото време огнеборци отводняваха. На място пожарникарите дори прокопаха улей, за да поеме водата, която се връщаше от тръбата под магистралата. В същото време за няколко часа активизирано от дъждовете свлачище затвори и пътя Асеновград-Лъки.

Падат камъни в Кресненското дефиле

Обилният дъжд през нощта в понеделник срещу вторник активира свличането на скални отломки на главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Падналите камъни затрудняват движението в района. Екипи на фирмата, която поддържа пътния участък, почистват скалните отломки, уточниха от ОД МВР-Благоевград. Поставена е и необходимата сигнализация. Дежурни екипи има през целия ден в района, за да реагират навреме и да почистват шосето от падналите камъни, увериха от Областното пътно управление. Затворен бе участъкът от пътя София-Кулата между пътния възел за Петрич и Мелник и село Кулата. Обходният маршрут е през Петрич и през селата Марино поле, Дрангово и Чучулигово.

Израел с "Топло сърце" за Мизия

Израел дава приятелско рамо на България с благотворителната акция "Топло сърце" за Мизия. "Идеята е да изразим чувството на взаимопомощ от израелците и евреите в България и чрез даренията да кажем "Благодаря" за всичко, което българите са направили за нас, включително спасяването на евреите по време на Втората световна война", подчерта израелският посланик Шаул Камиса Раз. Той отчете и помощта на българските пожарникари при гасенето на пожарите в Северен Израел.

Събраните помощи ще бъдат раздадени в четвъртък в Мизия. Дипломатът посочи, че израелското МВнР е дало хиляди долари за кампанията. Тя е организирана от израелското посолство заедно с БЧК, Организацията на евреите в България "Шалом". Общо над 20 организации и фирми са се включили в акцията. От "Шалом" са събрали 9500 лева, съобщи председателят на организацията Максим Бенвенисти. Трима израелски психолози вече обучават наши експерти как да помагат на пострадалите.

"Огоста" се покачи с 30 см

С 20-30 см за едно денонощие се е повишило нивото на водата в язовир "Огоста" край Монтана, съобщиха от "Напоителни системи". Заради голямото количество вода е започнало изпускане по 70 куб. м в сек. Река Огоста след язовира тече пълноводна, но не е излязла от коритото си. Населението, което живее по поречието, е предупредено за внимание. На собствениците на малки ферми е наредено да изведат животните си на безопасно място. Дъждовете повишават нивото и на река Дунав. При Лом реката достигна 560 см, с 60 повече от предишния ден. Очакваме повишение с още 50 см, съобщиха от спасителната служба в Монтана.

Чакат ЕС да покрие част от щетите

6 % от констатираните щети ще получат общините, наводнени от пороите в началото на лятото от ЕФ "солидарност". Подадени са апликационни форми за наводненията в Добрич и Варна. Оценката на щетите за национално бедствие, посочи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.
Тя каза, че се надява авансирането на парите от ЕК да започне преди началото на следващата година. Все още се прави оценка на щетите в общините, които бяха поразени от септемврийските порои. Захариева припомни, че очакваните европейски средства са само за покриване на щетите по инфраструктурата и няма да бъдат разпределяни на частни лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай