Понеделник,

Помен вместо кръщене за прегазеното бебе

От: Failed to load user -
A
A
A

Във вторник се навършват 40 дни от смъртта на 11-месечната Краси
Казват до дни има ли повреда в колата на полицая убиец

Червена пътека от цветя ще покрие окървавения път в созополското село Крушевец, на който бе убита 11-месечната Краси. Близките на момиченцето ще засипят шосето и тротоара, на който тя издъхна, премазана от колата на пиян полицай. С този жест хората ще отдадат почит към паметта на невръстното пеленаче. Събитието е организирано от клуб "Безопасни улици от Валя" и ще се състои утре, на 21 октомври - денят, в който се навършват точно 40 дни от нелепата смърт на Краси. Малкото момиченце издъхна в бебешката си количка, премазано от граничния полицай Костадин Стоянов. Жителите на Крушевец никога няма да забравят кървавата трагедия, разиграла се на 11 септември. В 9.00 часа сутринта майката Нонка извежда бебето си на разходка. Оставя за минута количката на тротоара и влиза в местния магазин, за да напазарува. Миг по-късно детето й вече е мъртво.

40 дни след страшната трагедия родителите на бебето - Нонка и Красимир, не спират да плачат. Двамата са сломени от мъка. Сила за живот им дава единствено по-големият им син. "На 1 октомври Краси трябваше да навърши 1 годинка. Подготвяхме да празнуваме и заедно с рождения ден, щяхме да направим и кръщене. Нямаше рожден ден, нито кръщене, а сега, вместо за празник, се готвим за помен за 40-те дни", ридае почернената майка.

След тежкия инцидент на 11 септември пътят в Крушевец вече е обезопасен. По трасето в селото вече са поставени 5 "легнали полицаи". Два от ограничителите са поставени точно на мястото, където бе убито детето. "Вече има бабуни по пътя и хората си отдъхнаха. Всички сме по-спокойни, но защо трябваше държавата да се задейства чак когато се случи тази драма?! При нас всичко е така - започваме да мислим и да действаме, когато убият дете", коментира кметът на селото Иван Иванов.

"Легналите полицаи" изнервят шофьорите, които пътуват по международния път през Малко Търново за Турция, признават местните хора. Проектантите са се престарали и са направили ограничителите доста високи.

Чуваме, че шофьорите мърморят

Понякога, като спрат за кратка почивка, недоволстват. Викат: "Разбиват ни се колите!". Но по-добре разбити коли, отколкото убити деца", коментират в Крушевец.

Повече от месец след трагичния инцидент никой от местните хора не знае истината. Родителите на убитото дете също не са наясно с причините за инцидента. "Всички чакаме следствието да каже какво се е случило и защо колата се е качила на тротоара. Не мога да си обясня толкова нелепа ситуация - както пътува по пътя, изведнъж се качва върху тротоара и то точно на мястото, където е било оставено бебето. Да беше само половин метър встрани, и детето щеше да е живо. Сякаш бебешката количка е

привлякла като магнит автомобила

Всякакви версии се въртят тука, но никой не знае какво се е случило. Вярно, че този полицай е бил пиян, ама с 0,6 промила човек е абсолютно адекватен. Сега, нали и ние сме шофьори - знаем какво е да си пил две бири, не можеш да направиш такава беля. Единственото обяснение е, че е заспал на волана", коментира кметът Иван Иванов.

Роднините на убитото дете пък са убедени, че полицаят е бил много по-пиян, отколкото установиха експертизите. Те не спират да преразказват как колеги на Костадин Стоянов са го наливали почти насила с кисели мляко, за да му свалят промилите. Съмненията, че има нещо нередно около нетрезвото му състояние, се подсилват от различните резултати. До момента по делото са приложени

документи с четири различни промила

Първият резултат от дрегера отчете едва 0,63 алкохол, а кръвните проби са показаха двойно по-малка концентрация - 0,3 промила. Според изследването на урината пък алкохолът е 0,43 промила. Заради разминаванията в цифрите от прокуратурата назначиха комплексна експертиза по сложния метод "Видмарк". Според нея Костадин Стоянов е шофирал с 0,58 промила алкохол в кръвта. Анализът по "Видмарк" установява точното количество алкохол в момента на катастрофата.

Полицаят ще бъде съден за причиняване на смърт по непредпазливост в пияно състояние, което е утежняващо вината обстоятелство. Веднага след инцидента Костадин Стоянов бе арестуван, но апелативният съд промени мярката му и постанови той

да остане под домашен арест

Решаващо значение за делото ще има автотехническата експертиза. Резултатите от нея ще покажат какво е било състоянието на автомобила убиец и дали има вероятност повреда да е причинила трагедията, каквато е тезата на защитата. "Автотехническата експертиза е възложена на трима експерти. Очакваме резултатите до края на седмицата", каза наблюдаващият прокурор Димо Маджаров.

Крушевец гони злото с курбан

Хората в Крушевец са решили да направят курбан след последната трагедия на пътя, която отне живота на Краси. Те се надяват, че така ще сложат край на черната серия, продължаваща години наред. Крушевци са се организирали и сами събират пари за големия курбан. Планират да го направят на 11 ноември, когато се навършват точно два месеца от смъртта на момиченцето. На същата дата, но преди 3 г., в селото стана друга страшна трагедия, която уби брат и сестра. 25-годишният Сунай и 22-годишната Джейлян Илязови загинаха при зверска катастрофа на пътя. Двамата тръгнали късно вечерта на дискотека в съседното село Равна гора. Пътували в претъпкан джип, заедно с още 8 младежи, когато возилото излетяло от пътя и се преобърнало в канавката. В касапницата братът и сестрата загинаха на място.
Кметът Иван Иванов подкрепил идеята за курбан и дори предложил да отпусне пари от бюджета на кметството. Хората обаче му отказали. "Не пожелаха да вземат общински пари. Решили са да направят курбана изцяло със собствени дарения, колкото успеят да съберат", каза кметът Иванов.

Благотворителната акция тече от 3 седмици в селото. Пари се събират основно в кутии по магазините и заведенията в Крушевец. Всеки дава толкова, колкото прецени и колкото може да си позволи.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички