Почина голямата оперна певица София Иванова

Почина голямата оперна певица София Иванова | StandartNews.com

Тази сутрин в 6 часа почина известната българска оперна певица София Иванова.

София Иванова е последната ученичка на големия български педагог, професор Христо Бръмбаров и специализант в студията на прочутия оперен тенор Марио дел Монако в Италия. Красноречив атестат за дарованието на голямото наше сопрано, са думите, които маестро Марио дел Монако написва на клавира на операта „Травиата", след края на специализацията на младото сопрано: „С тази прекрасна роля искам да триумфираш в целия свят. Сигурен съм, че това ще се случи".

Оперната прима е изпълнила над 30 централни сопранови партии, сред които блестят Виолета от „Травиата" на Верди, Татяна от „Евгений Онегин" на Чайковски, Мими от „Бохеми" и Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай" на Пучини, но може би връх в творческата кариера на певицата ще остане незабравимото й превъплъщение в образа на Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини.

София Иванова е пяла в продължение на над 35 години на сцените на всички български оперни театри, както и на престижни оперни сцени в Испания, Италия, Германия, Белгия, Швейцария, Гърция, Америка и много други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай