Пловдив пропищя от Ламаринената глава

Длъжници се оплакват, че заграбвал жилища, земи и имущество

Пловдив пропищя от Ламаринената глава | StandartNews.com

Професионалната съдба на на пловдивския частен съдебен изпълнител Атанас Атанасов е в ръцете на магистратите. До месец Върховният касационен съд (ВКС) трябва да се произнесе по жалбата му срещу дисциплинарното наказание, което му беше наложено от Камарата на частните съдебни изпълнители. След сериозна проверка на делата му Камарата е отнела правата на Атанасов за срок от 3 г., в които той няма да може да упражнява дейност. Частният съдебен изпълнител е обжалвал решението на Камарата и жалбата му бе разгледана от състав на ВКС вчера. Ако магистратите потвърдят решението на Камарата, делата на наказания Атанасов, известен в Пловдив като Ламаринената глава, трябва да бъдат предадени на друг съдебен изпълнител.

Скандални сделки за жълти стотинки стоят в основата на производството срещу Атанас Атанасов. То е образувано по жалби на Строителна компания "Загора" АД, кантора "Луков и Горчев" и частен съдебен изпълнител от Стара Загора. В началото на миналата година стана ясно, че две общински сгради и мотописта от 100 дка са продадени на търг за смешна сума. Оказа се, че тези продажби са правени зад гърба на кмета на Стамболийски Иван Атанасов и общинските съветници. Обект на продажбите са били административна сграда, отдадена под наем за 10 г. на банка, и пенсионерски клуб, който също бил даден под наем за 5 г. И трите обекта били изтъргувани на скандално ниски цени. Писта

100 дка е продадена за 8200 лева

двуетажната сграда с разгърната площ от 250 кв. м и след основен ремонт, струващ 350 бона - за 11 222 лева, а пенсионерският клуб е изтъргуван за 23 000 лева. Трите продажби са извършени, след като общината е осъдена да заплати 76 000 лева на фирмата за чистота "Комунал". Кметът е прекратил договора с нея и по съдебен ред фирмата си поискала дължимите неустойки. Общината не разполагала с необходимите суми и затова комуналното дружество наело Атанас Атанасов да събере дълга. По случая бе сезирана и прокуратурата, където бе образувано досъдебно дело за безстопанственост.
Скандалните продажби са едни от многото безпардонни професионални действия на пловдивския частен съдебен изпълнител. Съдът е залят от стотици дела на жалбоподатели от Пловдив и региона срещу Атанасов. Според запознати един от изпитаните похвати, с които обикновено действал, бил да прави опис на жилища с такава висока оценка, от която да се облажи с по-добра комисиона от 2%. Друга любима негова хватка била да не праща уведомления за опис или въвод, или да ги пуска там, където хората няма да ги получат.
Така се случило с Даниела Балникова, която била

изкарана барабар с четирите си деца от дома си

за който с мъжа й отделяли от залъка си 20 г. Балникова твърди, че не е била уведомена за опис, извършен насилствено пред очите на болните й родители. В съда Атанасов обяснил, че хората изгубили жилището си не заради него, а тъй като пратил уведомление на предишния им адрес. Измама прозира и в обявлението за публична продажба, където е объркана датата на търга. Там вместо 1 юли пише 1 юни, а срокът започва да тече на 30 май. Според Атанасов се касае за техническа грешка, а според Балникова - за умишлено нарушение, тъй като на практика така търгът се е състоял ден след като е обявен. На търга се явил един-единствен участник - Петър Паунов, който е брат на помощника на Атанасов - Румен Паунов.
Друга пловдивчанка, изпищяла от врътките на частния съдебен изпълнител, е Кристина Табакова. Тя изтеглила от Пощенска банка малък кредит от 6000 евро. Когато закъсняла с две вноски, апартаментът й бил обявен на публичен търг, при това без да е ипотекиран. Апартаментът бил спечелен от някаква жена, която е участвала в търга едновременно с две оферти - едната за 37 600 лева, а другата с малко повече. Според Кристина това било подставено лице на самия Атанас Атанасов: "Същия ден тя участва и в още няколко негови търга и дори печели един от тях", разказва жената.
Един от пострадалите

Стефан Митков дори обяви гладна стачка

заради Ламаринената глава. Преди време той и други пловдивчани разкриха на пресконференция потресаващи факти. Митков каза как Атанасов продал ресторант "Престиж" в Пловдив за 40 000 лева "чрез измамна схема". Жалби срещу съдия-изпълнителя имаше също от ресторантьорката Таня Гинева и от бизнесмена Петър Станчев, който твърдеше, че Атанасов неправомерно е продал съдовете за смет, собственост на "Екоглобал", на друга фирма.

Тогава прецаканите от Атанасов заявиха, че ГДБОП е била сезирана за съмненията за безчинствата на частния съдебен изпълнител още през 2006-а. Резултат обаче нямало, а деянията му били сметнати за законосъобразни. Ощетените дори оспориха във Върховния административен съд легитимността на юридическата правоспособност на Атанасов. Преди 5 г. Стефан Митков, Петър Станчев и Даниела Балникова обжалваха заповед на бившия правосъден министър Георги Петканов от 16.11.2005 г., с която той възлага на Атанасов да упражнява дейността "частен съдебен изпълнител". Според тъжителите образованието му съвсем неправомерно е приравнено към българското. Атанасов бил

завършил каноническо право в Италия

- в университета "Тор Вергано". Там учил теология и философия, като издържал по-малко от половината задължителни изпити за българските студенти по право. В министерството се явил само с удостоверение за хорариум взети часове. Тогавашните министри на образованието Веселин Методиев и на правосъдието Георги Петканов обаче признали магистърска степен по право. А ВАС излезли с решение, че жалбата е недопустима.
Както самият Атанасов казва пред столична медия, професията му е конфликтна - винаги има недоволни. Не е ясно дали точно ощетени от него стоят зад побоя, който му бе нанесен преди 4 г. И заради който Атанасов получи прозвището Ламаринената глава. Извършителят така и не бе разкрит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай