Плевнелиев откри учебната година във Военна академия

Плевнелиев откри учебната година във Военна академия  | StandartNews.com

София. Върховният държавен глава Росен Плевнелиев даде старт на новата учебна година за випуск 2013/2014 във Военна академия „Георги Стойков Раковски" в София.  

„Най-сериозната заплаха за сигурността в днешни дни е международният тероризъм. Ние се сблъскахме с грозното му лице на нашата територия и трябва да признаем, че не бяхме съвсем готови за срещата с терористическата атака", отбеляза Плевнелиев.

По думите му - именно това е причината да се развива военното образование в България.

„Военна академия „Георги С. Раковски" е свидна рожба на страната ни. Тя е най-старото висше военно училище в България, като тук са се обучавали много военни, донесли на страната ни национална гордост и слава. През годините академията се утвърди и като водещо военно заведение в България", посочи президентът и подчерта, че днес военнообразователната система е поставена пред сериозни предизвикателства, които изискват непрекъснато адаптиране и това трябва да бъде отразено и във военното образование.

През новата учебна година във Военна академия ще се учат и над 700 слушатели и студенти в 9 магистърски специалности в професионални направления „Военно дело" и „Национална сигурност".

Първата академична лекция за новата учебна година ще бъде изнесена от министъра на отбраната Ангел Найденов и ще е на тема „Приоритети и предизвикателства пред отбранителната политика на Република България".

За „Въоръжените сили на Република България – състояние и перспективи" ще говори началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай