Пирин иска корона за дядо Серафим

Миряни и попове се страхуват от нова серия в компроматната война

Пирин иска корона за дядо Серафим | StandartNews.com

Благоевград. Ще има ли нов епизод в компроматната война при избора на митрополити? Този въпрос не дава мира на вярващите в Пиринско след "сериала", който се разигра на вота във Варненската епархия. Обвинения в купуване на гласове, разкрития за гей оргии в Троянския манастир и порноклип, в който главен герой уж е игуменът на Бачковската обител и претендент за престола на покойния дядо Кирил, истерията край морето свърши. В неделя Светият синод ще избира между двама кандидати, които и духовници, и миряни, определят като "достойни" - Знеполския епископ Йоан и Мелнишкия епископ Серафим. Кой ще спечели - решението е в Божиите ръце, както подчертават и от клира, но е сигурно, че в Неврокопската епархия стискат палци за Йоан. Обяснението е просто - в Пиринско искат епископ Серафим за свой владика.

Епископ Серафим е духовно чедо на покойния дядо Натанаил и е готов да продължи делото му, убедени са в Пиринско. 39-годишният духовник от септември 2008 г. е игумен на Роженския манастир. В края на 2011 г. е ръкоположен за Мелнишки епископ и е определен за викарий на дядо Натанаил, който почина на 16 ноември т.г. Другите двама, които също са били близки на Натанаил и имат реални шансове да го наследят на престола в Гоце Делчев, са Браницкият епископ Григорий - сега игумен на Троянския манастир, и Драговитийският епископ Даниил, който е викарий на владиката в САЩ Йосиф. Преди години

дядо Натанаил лично предложи тримата

да бъдат удостоени с епископски сан, като дълги години следеше работата им и им помагаше да бъдат духовници за пример. Викарият Серафим обаче се радва на всеобща любов в епархията. "И той, и Григорий, и Даниил са добри духовници, отдали са се на църквата и следват пътя на Христос - носят кръста, независимо колко е тежък. Дано всичко бъде наред с процедурата по избора. Засега няма брожения, няма основания за това", казва председателят на благоевградския храм "Въведение Богородично" отец Андон Шавулев. Всички в региона са сигурни, че Серафим не се е забърквал и в най-малкия скандал. "Уважаваме го, лоша дума за него не се е чула. Прави много за вярата, за православната църква. Заради такива като Серафим хората влизат в църквата и се уповават на Бога", казва кметският наместник в Мелник Христо Ташев. "Той си остава за нас кандидат номер 1 за поста на Неврокопски митрополит. Дай Боже, да не го изберат за духовен водач на Варненска епархия. Имаме нужда от него тук", твърдят свещеници от Санданска духовна околия.

Серафим обаче има сериозна конкуренция за вота. Към момента митрополит Дометиан Видински ръководи временно Неврокопска епархия, макар никой да не го е виждал в Пиринския край. След решението на Светия синод той ще я управлява до насрочването на избори за нов митрополит, който трябва да подготви и проведе. След кончината на владиката клирът на Неврокопска епархия поиска с декларация временно постът на покойния да бъде зает от Ловчанския митрополит Гавриил или от Старозагорския митрополит Галактион. В изявлението на духовниците се посочваше, че изпращането на друг митрополит като временно управляващ ще се приеме неблагоприятно от духовенството и миряните на епархията и може да се стигне до ситуация, подобна на тази във Варна. "Все пак приехме това решение на Светия синод. Така че сега макар и само административно дядо Дометиан ръководи епархията. В нашите служби споменаваме неговото име. Длъжни сме да го правим, тъй като сега той е човекът, който е в момента наш духовен водач", каза отец Андон. До Пиринско вече е стигнала синодалната мълва, че дядо Дометиан логично ще предложи за овдовелия престол викария си Сионий. Той бе сменен като ректор на Софийската семинария заради

обвинения в педофилия, които не бяха доказани

но сложиха петно на иначе изрядната му биография на добър администратор и духовник.
Кампания се води и срещу дядо Григорий - обвиняват го, че е проспал хомосексуални оргии в поверения му Троянски манастир. Въпреки че той няма никаква вина за монасите, които е заварил в манастира. Нито може да следи какво става по килиите вечер.

Така че засега в епархията цари затишие пред буря. На 25 декември, навръх Рождество Христово, изтича 40-дневният траур за дядо Натанаил. Най-късно до 15 януари 2014 г. Синодът трябва да обяви датата на избора и да утвърди списъка на епископите. Двама от тях ще бъдат определени за финалисти от 30-те епархийски избиратели. Най-вероятно датата за избора ще бъде определена от Светия синод на 22 декември, когато ще бъде определен и новият Варненски митрополит.
Миряните в Пиринско са категорични, че няма да позволят

неясни бизнес интереси да купуват гласовете

на епархийските избиратели. "В никакъв случай не бива да се допускат срамът и скандалите, които станаха при избора на Варненски митрополит. Недопустимо е на мястото на дядо Натанаил да застане купен владика - "парашутист", който няма да работи съвестно. Покойният владика работеше безспир за единението на църквата и за превръщането й в стожер на вярата за миряните", категорична е благоевградчанката Верка Солачка.

Натанаил остави 4 млн. капитал

Покойният владика водеше строг монашески живот, но все пак има много лични вещи, които със сигурност е завещал не на майка си и братята си, а на Хаджидимовския манастир и близките му монаси, убедени са духовниците. Сега дядо Дометиан е този, който трябва да получи временен спесимен за опериране с банковите сметки на едноличното търговско дружество "Непар", което Натанаил учреди през през 2007 г. със заем от Неврокопска митрополия и капитал от 3 397 100 лв. Дружеството е 100% собственост на Неврокопската митрополия. Предмет на дейността му е "покупка на стоки или други вещи с цел да бъдат продадени или препродадени в първоначален, обработен или преработен вид, продажба на стоки собствено производство, сделки с интелектуална собственост, рекламни, информационни, програмни услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона". През 2011 г. фирмата осъществи и най-крупната си сделка - купи хотел "Неврокоп" в центъра на Гоце Делчев с 4 дка земя към него. Хотелът е даден под наем, но никой в епархията не знае срещу каква сума. Малко по-късно митрополията купи за 350 000 лв. и старото училище на село Бараково, Кюстендилско, откъдето също идват наеми. До смъртта си лично владиката Натанаил се разпореждаше с тези неща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай