Парламентът не отиде на работа

Единствено Борис Цветков от КБ е влязъл, за да внесе законопроект

Парламентът не отиде на работа | StandartNews.com

София. Депутатите не се явиха за заседанието на парламента след призива на председателя Михаил Миков от тази нощ народните представители днес да не ходят на работа.

За момента единствено Борис Цветков от Коалиция за България е влязъл в сградата на парламента, за да внесе законопроект в деловодството на Народно събрание.

Около Народното събрание има засилено полицейско присъствие. Вътре в сградата не се допускат и журналисти. Около 20 протестиращи продължават да освиркват парламента откъм централния му вход.

Друга група недоволни граждани са застанали на служебния вход откъм градинката към Софийския университет.

Сградата на парламента е обградена от метални заграждения. Има коли на жандармерията. Движението по бул. „Цар Освободител" не е спряно. Преминаващи автомобили сигнализират подкрепата си към протестиращите, които се събират около паметника на Цар Освободител.

Според правилника за работа на Народното събрание заседанията се провеждат всяка сряда, четвъртък и петък от 9 до 14 ч., а за да бъде отменено заседание, трябва да има предварително решение.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че двама души са задържани при протеста в София във вторник. Пострадали при напрежението има както сред протестиращите, така и сред полицаите.

10 пострадали при протестите тази нощ са потърсили помощ в „Пирогов", съобщиха от пресцентъра на болницата. Само един от тях е настанен в спешната болница - мъж, на 38 години, който е със счупена скула. Другите пострадали, които са потърсили специализирана медицинска помощ в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", са с контузии в областта на главата, подкожни кръвонасядания в същата област.

Междувременно около паметника на Цар Освободител се събраха хора за традиционното сутрешно кафе пред парламента. С лозунги и плакати хората настояват за оставка на правителството.

Първоначално те застанаха на служебния вход на парламента в очакване на това депутатите да дойдат на работа. Но тъй като депутатите не дойдоха, стана ясно, че вероятно пленарно заседание няма да има и хората се преместиха пред Народното събрание.

Протестиращите коментираха, че депутатите не са дошли, защото са се уплашили и зададоха въпроса: „Преработили ли са се, за да не дойдат днес на работа?"

Малко преди пресконференцията на БСП група протестиращи се отправиха към централата на "Позитано" 20.

Движението по бул. „Цар Освободител" е блокирано, коли не могат да минават. Хората са разпръснати по целия площад „Народно събрание".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай