Станишев: Видяхме протести с насилие към полицаите

Станишев: Видяхме протести с насилие към полицаите | StandartNews.com

София. "Вчера видяхме протести, съвсем различни по своя характер, с провокативни действия, с насилие по отношение на полицаите", това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на специален брифинг по повод блокадата на парламента и сблъсъците между полиция и протестиращи от вторник срещу сряда през нощта. На брифинга присъства и председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Двамата направиха кратки изказвания, след което отказаха да отговарят на въпроси на журналистите. 

"Видяхме, че ГЕРБ взе формално взе участие в работата на две комисии и се стигна до радикализиране на протестите. Това, което се случи вчера, не е случайно. Очевидно някой се стреми на всяка цена да постигне падане на правителството час по-скоро и предсрочни избори. Ясно личи от изявленията на Борисов и поведението на ГЕРБ кои биха били печеливши от подобен сценарий. Гражданите, които протестират със своите основания, трябва да си зададат въпроса волно или неволно кого обслужват", каза още Станишев. 

"През днешния ден ще очакваме много ясен анализ на събитията от вчера от страна на Министерството на вътрешните работи и специално от вицепремиера г-н Йовчев. Вчера видяхме актове на насилие, хвърляне на камъни, потрошен автобус, вземане на над сто души за заложници. Видяхме разбиване на улици, кофи и всички останали атрибути на Столична община. Очакваме МВР да си свърши работата, да идентифицира провокаторите, тези, които търсеха насилие, и да гарантира нормалната работа на Народното събрание", продължи лидерът на БСП, като заяви още, че зад агресивната част на протестите има ясен сценарий, организатори, които трябва да бъдат разкрити. 

"Кметицата на София, която 40 дни се правеше на разсеяна, а днес изразява възмущение от вандалщината, очакваме също да си застане на мястото и да си поеме отговорността за бездействието", коментира още Станишев. Той заяви, че в ледващите дни ще бъде направено всичко възможно за нормална работа. 

Лидерът на БСП допълни, че правителството на Пламен Орешарски винаги е било открито за диалог. 

"На 26 юни апелът, който отправих, явно не бе чут. Вчерашната ситуация около Народното събрание за пореден път доказва, че безотговорни политици слагат тежко клеймо на България. Търсенето на демократични и правови решения в рамките на Конституцията оттук насетне става все по-трудно. По тази причина вчера призовах народните представители да не отиват в народното събрание днес. Народните представители са избрани не да работят с ултиматум и натиск, те имат всички права като останалите български граждани", каза пък Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай