Папазов е наредил проверка за шпионския сървър

Папазов е наредил проверка за шпионския сървър | StandartNews.com

София. В Министерството на транспорта и информационните технологии тече проверка, след като в понеделник стана известно, че по време на правителството на тройната коалиция несъществуващото вече министерство на администрацията се е сдобило с шпионска програма. Според специалистите чрез вирус шпионската програма FinSpy може да следи всеки компютър.

„Не съм специалист, който може да открие такъв вирус. Тече проверка, но нямам информация и не мога да коментирам повече", каза транспортният министър Данаил Папазов пред БНР.

„Щетите могат да бъдат огромни, но специалистите при нас твърдят, че не е възможно да има такава програма, качена на наш компютър", коментира още той.

Председателят на Асоциацията за информационна сигурност Николай Недялков твърди, че цената на такава програма не може да се плати без обществена поръчка. Той също е скептичен към информацията за подобна програма в България.

„Сървърите и инфраструктурата се наблюдава 24 часа. Иска се физически достъп, а такъв имат само определени хора. Така че това би могло да се случи много трудно. Има проследимост на такива активности", каза Недялков.

„Цената на такава програма не може да се плати без обществена поръчка. Ако заразен компютър ползва интернет във вашия офис адресът ще излезе. Тази програма не е нещо тайно. Тя се продава. Но трябва да има баланс. Такава цена позволява да се извършват престъпления чрез нея", каза още Николай Недялков.

Бившият министър на държавната администрация Николай Василев вече отрече министерството му да е купувало подобна програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай