Панацея ли са бананите - диетолог развенчава митове

Яденето на твърде много плодове може да доведе до неприятни последици

Панацея ли са бананите - диетолог развенчава митове | StandartNews.com

Диетологът Михаил Гинзбург говори за ползите и опасностите от бананите в интервю за телевизионния канал Звезда .

Според него бананите не са по-полезни от другите плодове, но в същото време са по-хранителни. „Те съдържат около 70-80 калории на 100 грама. За сравнение, ябълките имат 56 калории на 100 грама, портокалите имат някъде около 50-52 “, каза експертът.

Според Гинсбург твърдението, че бананите могат да помогнат за справяне с безсънието, е доста противоречиво. Той отбеляза, че има храни, които насърчават производството на серотонин, мелатонин, но ефективността на това е много условна. „Струва ми се, че безсънието е второстепенно, ситуационно нещо, тоест ако човек например има неплатен заем или проблеми със семейството си, е малко вероятно банан да му помогне“, подчерта той.

Основното предимство на бананите е тяхното съдържание на неразтворими фибри, което включва целулоза и фибри, каза диетологът. Те помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, както и насърчават нормалната функция на червата. В същото време Гинзбург подчерта, че да се говори за банани като вид панацея не си струва, тъй като тези влакна се намират във всички плодове и зеленчуци.

По-рано диетологът Кийт Патън от Кливланд, САЩ, говори за вредата за здравето, която може да бъде причинена от прекомерната консумация на плодове. Според диетолога, яденето на твърде много плодове може да доведе до неприятни последици като загуба на мускулна маса и затлъстяване. „Плодовете са с високо съдържание на захар, така че яденето на твърде много е равносилно на яденето на повече сладкиши. Това води до наддаване на тегло и развитие на много заболявания, най -често срещаното от които е диабетът “, каза Патън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай