Отписват задължения към държавата от преди 2008 г.

Отписват задължения към държавата от преди 2008 г. | StandartNews.com

София.Код от 12 цифри може да ни освободи от борчове към държавата, които не сме плащали повече от пет години. С персоналния идентификационен код може да се провери какви дългове имаме към държавата, а след това да поискаме опрощаването им. 18 хил. заявления за отписване на непогасени задължения към държавата поради изтекла давност са постъпили в Националната агенция за приходите от началото на тази година, научи "Стандарт". Това е така, защото всички неплатени данъци, осигуровки или глоби, натрупани преди началото на 2008 г., вече могат да бъдат отписани поради изтичането на 5 годишна давност.

Подаването на писмено възражение срещу задълженията с изтекла погасителна давност става лично или по пощата до офис на НАП по постоянен адрес за гражданите или по регистрация на юридическите лица, съобщават от приходната агенция. Трябва да се отбележи, че ако гражданин или фирма е погасил задължения с изтекла давност, преди да подаде възражение за отписането им, НАП няма да им възстанови платената сума. Благодарение на електронна справка в сайта на приходната агенция всички физически и юридически лица могат да направят справка за натрупаните оттях задължения. Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски електронната услуга дава достъп и до информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране от НАП, допълват от НАП. Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на приходната агенция. ПИК се получава веднага, ако заявлението за издаването му е подадено в офиса на НАП по постоянен адрес или адреса на управление за юридически лица.

Длъжниците все пак трябва да имат предвид, че не всички дългове отпреди 2008 година са с изтекла погасителна давност. Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок. Той се брои от 1 януари на годината, следваща годината, през която е трябвало да се плати публичното задължение. Давностният срок обаче може да се прекъсва и да започнва отначало. Например това би се случило при запор на банкова сметка или започва процедура по принудително събиране на дългове. Все пак ако всичко това се проточи повече от 10 години, то задълженията се отписват автоматично, стига да не са били разсрочени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай