Вторник,

Откриха рядък вид галактика

От: Агенция Стандарт -
308
Откриха рядък вид галактика
A
A
A

 

Астрономи откриха супер рядка пръстеновидна галактика на разстояние 11 милиарда светлинни години от Земята. Изучавайки снимки от орбиталната обсерватория "Хъбъл", изследователите, под ръководството на Кенет Фрийман - преподавател в Австралийския национален университет в Канбера, са се натъкнали на може би най-древния и необичаен пример на подобна галактика.

Кръстената R5519 представлява "космически огнен пръстен", който прилича на поничка, защото има дупка в центъра си, 2 милиарда пъти по-дълъг от разстоянието между Земята и Слънцето. Смята се, че звездообразуването в тази галактика се случва 50 пъти по-бързо, отколкото в Млечния път. 

Пръстеновидните галактики се зараждат при сблъсък на две големи галактики, едната от които се врязва с висока скорост в другата в началото на нейното формиране и я "пробива", като отнема материя от центъра й и провокира образуването на звезди в периферията й. Затова тези гигантски галактики наподобяват гигантски огнени пръстени. 

"Резултатите от нашите наблюдения и анализи показват, че вероятно преди десет милиарда години големите пръстеновидни галактики са се срещали също толкова рядко, колкото и сега. Това не съвпада с някои теории, според които тези обекти са се срещали 140 пъти по-често в първите епохи от съществуването на Вселената", коментират изследователите. 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички