Откриха планета гигант- "Годзила"

Откриха планета гигант- "Годзила" | StandartNews.com

Вашингтон. Мисията "Кеплър" на американската космическа агенция НАСА е открила скалистата планета, която може да промени концепцията за произхода на Земята. Откритието се намира на 560 светлинни години от Земята, съобщава The Guardian.

Планетата е наречена Kepler-10c, има диаметър 29 000 км., което е 2.3 пъти по-голям от този на Земята.

"Изненадата бе пълна, когато осъзнахме какво сме открили", каза астрономът Ксавие Дюмюск от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

Досега учените не очакваха, че такова "скалисто чудовище" може да съществува, тъй като колкото по-голяма е една планета, толкова повече нейната гравитация привлича не само твърди материали, но и големи количества водород, което я превръща в гигантска газова планета" като Юпитер.

"Това е Годзилата на Земите", подчерта директорът на проекта за произхода на живота в университета в Харвард Димитър Съселов. Мисията на НАСА "Кеплър" може само да открива планети, но не може да каже дали те са газови или скални.

Големите размери на "Годзила" подсказваха по-скоро планета от типа "Нептун" - по-голяма от Земята с дебел слой водород и хелий. Телескоп, разположен на Канарските острови, успя да определи, че тази мегапланета има маса 17 пъти по-голяма от тази на Земята.

"Годзила" трябва да е запазила своята атмосфера, тъй като планетата е достатъчно масивна, за да не може атмосферата да се отдели от нея. "Kepler-10c" се върти около слънце, подобно на нашето за 45 дни. Тя обаче изглежда твърде гореща, за да може да се очаква на нея да е просъществувал живот. Тя обаче показва, че Вселената е способна да създаде големи скални планети дори и по време, когато необходимите за това тежки елементи като силиций и желязо, са били редки. Младата Вселена е съдържала само водород и хелий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай