Откриха пазар на 1500 години

Откриха пазар  на 1500 години | StandartNews.com

 

Кръст с трима светци и Христос намериха в Търговище


Най-големият пазар в Северна България отпреди 1500 години откри проф. Николай Овчаров. Търговският център се е намирал до Търговище, откъдето идва и сегашното му име.

Древният предшественик на града обаче се е казвал Мисионис. Той е бил "северният Перперикон", каза проф. Овчаров. Античният град е бил разположен на площ от 700 декара и е бил най-големият търговски център на Северна България.
Сред най-интересните находки в него са два оловни енголпиона (църковни медалиона). За пръв път в България е открит реликварий (вместилище), подобен на кръст, с отделения за съхранение на частици от мощи. Върху кръста е изобразен разпнатият Христос заедно с трима светци - светите апостоли Павел, Филип и Андрей.


Антиката e направена в последните дни на обсадата на крепостта от османските турци през 1395 г., смятат проф. Овчаров и водещият разкопките Ангел Конаклиев.

Уникална е и сребърната монета, сечена от цар Георги Тертер. Засега тя е единствената в България, на която е написано "Георги цар".

Общината ще подпомага, както и и досега, разкопките на Мисионис, който може да се превърне в център на културно-исторически туризъм, заяви кметът на Търговище Касмир Мирев.

Написаха речник
на граовския език

Речник на граовския език написаха общественици в района на Брезник. Книгата съдържа 5000 диалектни думи от местния диалект. Тя вече излезе от печат и предстои да бъде представена на широката публика.
Всяка дума в речника е с ударение на съответната гласна и е придружена с диалектно изречение, което да я разтълкува. Съставители на интересното четиво са бившата учителка по български език и литература Златка Стратиева, дългогодишният секретар на читалището в село Слаковци Светла Панталеева и покойната Виктория Бъчварова. Те са работили над речника последните 8 години.

Граовското четиво ще бъде предоставено на БАН, за да се допълни речникът на българските диалекти. Местният диалект и хумор дори са включени в "Стратегията за опазване на културното наследство на община Брезник до 2020 г.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай