Откачат радиатори за две неплатени сметки

Спират и топлата вода на некоректните длъжници

Откачат радиатори за две неплатени сметки | StandartNews.com

София. "Топлофикация-София" ще откача радиаторите на абонатите, които не са платили две или повече сметки. Това гласят новите Общи условия на компанията, които бяха приети от ДКЕВР.

След като изтече срокът за плащане на втората поредна сметка, от "Топлофикация-София" ще трябва да уведомят абоната лично или с писмо с обратна разписка, че предстои преустановяване на топлоснабдяването му. От датата, на която клиентът е бил уведомен или е получил предупредителното писмо, той ще има минимум 7 дни за да се издължи и да избегне откачането на радиаторите. Ако и през това време не си плати сметките, служителите на "Топлофикация-София" вече ще имат пълното право да прекъснат топлоснабдяването му.

Освен това новите Общи условия на дружеството задължават абоната да допусне служителите на топлофикацията в дома си, за да откачат радиаторите и да затапят тръбите с пломби. Освен парното обаче те ще спират и топлата вода в жилището на длъжника. Радиаторите ще бъдат откачени от щранговете, които ще бъдат запушени. Топлата вода пък ще се спира чрез затапване на щранга преди водомера на клиента. И в двата случая за целта не може да се използват кранове, чрез които след това абонатът да може сам да си пусне отново парното и топлата вода. При плащане на всички задължения след това от "Топлофикация-София" са длъжни отново да закачат радиаторите в жилището и да свържат тръбата за топла вода към вътрешната система на апартамента. Стойността на услугата и всички съпътстващи разходи по спирането и пускането на парното и топлата вода като източване на системата на блока, пълненето й след това, изразходваната вода и т.н. ще трябва да се плати от абоната.

Всички тези мерки обаче все още не са влезли в сила, тъй като това става в срок от 30 дни след публикуването им в национален ежедневник. От "Топлофикация" може да ги обжалват в 14-дневен срок, но от принципала й Столичен общински съвет обявиха, че няма да го правят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай