Отбелязваме Деня за защита на личните данни

Отбелязваме Деня за защита на личните данни | StandartNews.com

София. Денят за защита на личните данни отбелязваме днес. Инициативата цели всички европейски граждани да развият отговорно отношение към предаването на лични данни и да са наясно с рисковете, свързани с тяхната обработка и използване. На тази дата през 1981 г. държавите-членки на Съвета на Европа подписват Конвенция № 108 за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще отбележи Деня за защита на личните данни с обучение на институции и браншови организации в сектора на здравеопазването. То ще бъде открито от председателя Венета Шопова и ще е достъпно за медии.

За първи път комисията прави общо обучение за здравния сектор,който има голямо значение за обществото. Представители на основните институции и браншови съюзи в тази област ще бъдат гости на събитието.

Между 10.00 и 13.00 часа представители на КЗЛД, ще отговарят на въпроси на граждани за съхранението на лични данни и казуси около Закона за защита на личните данни. Те ще разяснят на хората европейското и международно законодателство в сферата на опазването на личните данни, Шенгенската информационна система и други.

Инициативите на КЗЛС са част от честванията на Ден за защита на личните данни, който по традиция се отбелязва в Европейския съюз и други държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай