Освободиха жп пътя София-Бургас в района на дерайлирия влак

Освободиха жп пътя София-Бургас в района на дерайлирия влак | StandartNews.com

Стара Загора. Една от двете линии на двурелсовия жп път в района на гара Калояновец, където в събота дерайлира бързият влак София – Бургас, е разчистена и напълно освободена за движение в ранния следобед в неделя, съобщиха от НКЖИ. Част от другата жп линия, върху която се намират обърнатият локомотив и вагони била разрушена и щяла да се ремонтира поне 20-25 дни.

Още в събота вечерта и рано сутринта три от вагоните на композицията са били махнати от релсите. Те щели да бъдат нарязани за скрап на място и ще се изнасят поетапно. Щетите от инцидента по предварителни оценки били за около 2 млн. лева плюс ремонта на чисто новия железопътен път, който е в експлоатация едва от два месеца.

Във аварийно-възстановителни работи са участвали и военнослужещи от Българската армия. С разрешение на министъра на отбраната Ангел Найденов и началника на отбраната на Българска армия вицеадмирал Румен Николов е бил осигурен танк, който е трябвало да издърпа вбития в земята локомотив. Той нямало да бъде нарязан за скрап, тъй като част от скъпата апаратура за управление можела да бъде използвана. При първият опит обаче стоманеното въже се скъсало, оказва се, че железният локомотив бил по тежък от 80 тона, колкото може да издърпа верижната машина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай