Островът чества 94 на Елизабет II

Рожденият ден мина през април, но големите тържества са сега

Островът чества 94 на Елизабет II | StandartNews.com

Кралица Елизабет II навърши 94 години на 21 април, но официалният й рожден ден се чества с парад във втората събота на юни заради по-благоприятните метеорологични условия в страната.

Тази година, поради ограниченията във връзка с пандемията, е разработен нов протокол за военния парад, предадоха от BBC. Уелският гвардейски полк ще марширува пред монарха в Уиндзор, ще има и топовни салюти в нейна чест. Гвардейците, които обикновено маршируват в стегнат строй, рамо до рамо, ще са на разстояние от два метра един от друг заради изискванията за социална изолация. Предвидено е в новата церемония да участва и малък военен духов оркестър.

Елизабет II е в изолация в Уиндзор заедно със съпруга си от месец март. Самият принц Филип, който навърши 99 години преди броени дни, отбеляза рождения си ден с обяд единствено в компанията на кралицата, а децата и внуците му го поздравиха по телефона и в социалните мрежи.

Честванията за рождения ден на кралицата се отменят за втори път, откакто тя е на престола. През 1955-а заради национална железопътна стачка парадът в нейна чест не се е състоял. Официален рожден ден на британския монарх се отбелязва в замъка Уиндзор също за втори път в историята след тържество за рождения ден на кралица Виктория през 1895-а.

По повод днешното нетрадиционно честване, oт BBC предлагат няколко любопитни факта за Нейно Величество:

  • На мястото в Лондон, където е родена Елизабет II, понастоящем има китайски ресторант, но все още е загадката дали кралицата някога го е посещавала.
  • Всеизвестно е, че любимите кучета на кралицата са от породата корги. За времето си като монарх Нейно Величество е имала над 30 коргита. Освен това, Елизабет II официално притежава всички китове и делфини във водите около Великобритания. Но тя не притежава всички лебеди на Острова, както се смята. В действителност нейна собственост са само екземплярите от вида Ням лебед, обитаващи части от река Темза.
  • Кралицата е почитателка на шотландските фолклорни танци. Всяка година, когато се оттегля в имението си Балморал в Шотландия, тя организира специални балове за съседите си, управата и персонала на имението и членовете на местната общност.
  • Първият футболен мач, на който кралицата присъства, е финалът на първенството през 1953-а, когато „Блекпул“ побеждава „Болтън Уондърърс“ с 4 на 3. Топката, използвана по време на мача, по-рано през тази година беше продадена на търг за над 5000 лири.
  • Улиците, кръстени на Елизабет, са 237.
  • Ликът на кралицата е изобразяван върху монети в минимум 35 различни страни и е запазен дори в някои държави, които вече не са нейно владение. По този показател Елизабет II държи рекорда за жив монарх.
  • Иновациите и технологията не са чужди на Елизабет II. Тя изпраща първия си имейл през 1976-а от британска военна база - дълго преди повечето хора да са помирисвали компютър. За първи път публикува съобщение в Туитър през 2014-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай