Орехите - суперхрана за добър холестерол

Богати на витамини от B групата тези ядки са и изключително вкусни

Орехите - суперхрана за добър холестерол | StandartNews.com

Орехите са изключително богати на мазнини, белтъчини, витамини (B6 , B9 и други от В групата) съдържат и минералите  -  манган, мед, желязо, фосфор и др. Съставът на орехите се характеризира с изобилие от биоактивни съединения с растителен произход. Установено е, че орехите участват в понижаването на нивата на "лошия" LDL холестерол в организма. Освен всички витамини и минерали, в състава на орехите се съдържа алфа- линоленова киселина (част от групата на омега- 3 мастните киселини). Алфа- линоленовата киселина е изключително полезна за правилната работа на сърдечно - съдовата система чрез неутрализиране на отрицателния ефект на холестерола. Освен, че са изключително вкусни, те са и много полезни и могат да бъдат включени в ежедневното ви меню.

Чийзкейк без печене

Необходими продукти:
За блата
100 г обикновени бисквити
100 г орехи
50 г овесени ядки
50 г масло
100 мл. мляко

За плънката
350 г сирене крема
700 г заквасена сметана
1/2 ч.ч. мляко
2 опак. желатин
1 1/2 ч.ч. захар
За украса
3 с.л. орехи

Начин на приготвяне: Използва се форма за сладкиши с подвижен кръг с диаметър 25 см. В нея се изсипват обикновените бисквити (100 г), орехите (50 г) и овесените ядки (50 г), които преди това се смилат с блендер. Разтопява се маслото (50 г) и се смесва с млякото (100 мл.). С течността се разбъркват бисквитите, орехите и овесените ядки, а после се натискат добре на дъното на формата, докато се образува плосък блат.Приготвя се плънката. Първо се оставя желатинът (2 опак.) да набъбне за 5 минути във вода, а после се разтопява на водня баня без да завира. Оставя се да изстива. През това време във висока купа се разбиват с миксер на ниска степен сиренето крема (350 г), заквасената сметана (700 г), прясното мляко (1/2 ч.ч.) и захарта (1 1/2 ч.ч.). Накрая се добавя желатинът и леко се бърка с лъжица. Сместа се изсипва върху бисквитения блат. Чийзкейкът се прибира в хладилник за няколко часа, като най-добре е да престои едно денонощие. Преди да се сервира се украсява с натрошени орехи (3 с.л.).

Бейби патладжани с орехи

Необходими продукти:
бейби патладжани - 1 кг.
орехи - 200 гр.
копър - или магданоз - 1 връзка
риган - 1 връзка , пресен
чесън - 1 скилидка
доматено пюре - 1 с.л.
лук - 1 малка глава
сол
олио

Начин на приготвяне: Разрязваме патладжаните по дължина на 2, посоляваме ги и оставяме да се оцеди горчилката. Измиваме ги на чешмата и ги подсушаваме на салфетка.Слагаме ги в тава поливаме ги със струйка мазнина и ги печем, докато омекнат. Изрязваме чест от меката част, която нарязваме на ситно, смесваме я с копъра, магданоза, риган, орехите, скълцания лук, доматено пюре и солта.Връщаме да се запекат, като накрая може да сложим по тънко парче кашкавал върху всеки патладжан.

Пържени кюфтенца с чеснов сос

Необходими продукти:
За кюфтенцата:
1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. орехи
2 яйца
магданоз
черен пипер
сол
1 к.ч. брашно
1 к.ч. галета
1 яйце
За чесновия сос:
1 кофичка кисело мляко
4 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
сол
копър

Начин на приготвяне: Оризът (1 ч.ч.) се сварява в подсолена вода (3 ч.ч.). След като изстине, се прибавят смлените орехи (2 ч.ч.), яйцата (2 бр) и подправките. Сместа се разбърква добре и от нея се оформят кръгли кюфтенца. Овалват се в брашно, яйце и след това в галета. Нареждат се в тавичка и се изпичат до златисто. Поливат се със сос от разбитото със сол, зехтин (1 с.л.) и счукан чесън (4 скилидки) кисело мляко (1 кофичка). Кюфтенцата се сервират топли, поръсени със ситно нарязан копър.

Палачинки с орехи

Необходими продукти:
яйца - 5 бр.
прясно мляко - 200 г
брашно - 3 с. л.
масло - 30 г
пудра захар - 100 г
сода за хляб
орехи - 100 г
какао - 20 г
масло
сол
Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с брашното, прясното мляко, 1 лъжица захар, стопеното масло и щипка сол, добавяме разбитите на твърд сняг белтъци.Изпържваме в олио тънки палачинки само от едната страна, подреждаме ги с изпържената страна нагоре в чиния, поръсваме всяка палачинка със смлени орехи, разбъркани със захар и какао. Поставяме последната палачинка с изпържената страна нагоре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай