Определиха кой е най-депресивният месец

Отговорите от експерти

Определиха кой е най-депресивният месец | StandartNews.com

Кой е най-депресивният месец през годината?

Януари има тази репутация. Вълнението от празничния сезон изчезва, сметките пристигат, а студеното време създава мрачна атмосфера. Важно е обаче да се запитаме дали януари наистина оправдава тази лоша слава, пише Блиц.

Ето кои са основните фактори, които могат да понижат настроението ни през първия месец от годината според екперти:

Променящо се време и слънчева светлина: Един ключов фактор, допринасящ за възприемането на януарската меланхолия, е промяната във времето и намалените дневни часове в много части на света.

Сезонното афективно разстройство (SAD) засяга някои хора, причинявайки симптоми на депресия през зимните месеци. Въпреки това е изключително важно да знаем, че не всеки преживява СAР и дори тези, които го изпитват, могат да намерят начини да го контролират. Дейности на закрито, търсене на естествена светлина и консултация със специалист са част от методите за преборване на това състояние и липсата на слънчеви лъчи.

Финансово напрежение след празниците: Друг източник на стрес е финансовото състояние след празниците. Въпреки това, вместо да се спираме на това финансово напрежение, можем да преформулираме ситуацията.

Чрез създаване на бюджет и предварително планиране на предстоящи разходи, хората могат да си върнат контрола върху финансите си и да започнат годината с нов фокус. Освен това, възползването от разпродажбите след празниците може да бъде възможност за закупуване на основни стоки на по-ниски цени.

Нови начала и решения: Вместо да се фиксирате върху края на празничните тържества, януари предлага шанс за ново начало. Много хора си поставят решения и цели за следващата година, осигурявайки усещане за цел и посока. Този импулс може да вдъхнови хората да се впуснат в пътешествия за самоусъвършенстване, засилвайки положителното мислене.

Прегърнете уюта на зимата: Януари може да бъде месец, в който да оцените уютните моменти и да се отдадете на грижа за себе си. Да се сгушите с хубава книга, да се наслаждавате на топли напитки или да се занимавате с успокояващи дейности може да създаде усещане за комфорт и благополучие през зимните месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай