Охраняват Банско с полицаи от три националности

Охраняват Банско с полицаи от три националности | StandartNews.com

Банско. По двама полицаи от Гърция и Румъния започнаха дежурства на пистите над курорта Банско в понеделник. Мерките за сигурност бяха представени на пресконференция, на която присъстваха полицейски началници от България и двете ни съседни държави.

Чуждите сили на реда съвместно с българските си колеги ще осъществяват патрулно - постова дейност за опазване на обществения ред и сигурността на туристите през зимния туристически сезон в курортния град.

От сезон 2011-2012 г. гръцки и румънски полицаи работят през зимния сезон в Банско. Заедно с нашите униформени те показаха, че може да съществува интернационална полиция. Благодарение на техния труд и професионализъм се отчитат много добри резултати от съвместната работа на нашите и чуждите полицейски служители, стана ясно от пресконференцията. За изминалия сезон няма нито една открадната кола в Банско,регистрира се 50 % спад на извършените престъпления спрямо чужди граждани. През 2012 - 2013 е имало 50 престъпления срещу чуждeнци, а през 2013-2014 г. са регистрирани само 23. Те изпълняват изискванията и на нашето вътрешно министерство, и на румънското, и на гръцкото. Най-важното е, че осигуряват безопасността на туристите, тъй като броят им непрекъснато расте, показва статистиката.

Агент Юлиан Флъкъу е полицейски служител от Румъния, участващ в първата смяна на съвместните патрули в Банско, владее български език. Колегата му Еуджен Костанда също говори български език. Помощник-сержант Константинос Дукас от южната ни съседка пък говори английски език.

Гръцките и румънските полицейски служители ще работят в Банско от 15 декември тази година до празника на жената - 8 март 2015 г.,разпределени на смени. Полицаите от нашата съседка ще бъдат в четири смени от по три седмици, а румънските – в три смени с продължителност от по четири седмици. Във всяка от съответните смени ще има по двама гръцки и двама румънски служители. Гръцките служители са разпределени така, че във всяка смяна да има по един полицай, който знае български език и един с английски език. Всички румънски служители говорят български. Чуждите полицейски служители работят приоритетно с граждани на своята държава и подпомагат комуникацията им с местните полицейски органи.

Община Банско заплаща престоя на допълнителни екипи от полицейски служители, за да осигури безопасността на жителите и гостите на града, както и опазване на обществения ред, заяви кметът Георги Икономов. Той уточни, че от понеделник в града започват работа 14 полицейски служители, между които и четиримата чужди полицаи. „В периода на Световната купа по ски за жени през 2014-15 г., който е на 28 февруари и 1 март, ще има допълнително 10 полицейски служители, които да опазват обществения ред, тъй като тогава се очакват много гости", уточни градоначалникът. С радост мога да кажа, че миналият сезон, както и сега на 8-ми декември празниците преминаха спокойно, със съвсем малки инциденти, което говори за добрата организация на полицията за опазването на обществения ред, увери кметът на Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай