Общината съкрати маршрута на София Прайд, организаторите обжалват

Общината съкрати маршрута на София Прайд, организаторите обжалват | StandartNews.com

София. Столична община реши да съкрати наполовина маршрута на София Прайд 2014 без конкретни мотиви, съобщиха организаторите на ежегодното правозащитно шествие. Организационния комитет обжалва решението пред Административен съд София-град. София Прайд е шествие, целящо да привлече вниманието на обществото върху проблемите на гражданите с различна от хетеросексуалната ориентация. ЛГБТ хората (лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови) са обект на дискриминация, заплахи и насилие в България, като често им се отказват неотменими граждански и човешки права единствено на основата на половата им идентичност и сексуална ориентация. Ежегодното шествие и съпътстващите го културни инициативи имат за цел да дадат видимост на тези хора и да покажат, че ЛГБТ хората са като всички останали и заслужават равностойно място в обществото.

Организаторите получили от дирекцията по обществен ред на общината „съгласувателно писмо", в което без мотиви заявеният от тях маршрут е съкратен в по-голямата си част. Няма да се състои и една от двете изложби в културната седмица на София Прайд 2014. Причината – отново отделът по сигурността на общината, който немотивирано е променил времето и мястото на изложбата.

Първоначално организаторите заявили изложбата да се покаже в пешеходната зона на бул. „Витоша" в периода 19 юни – 26 юни 2014 г. На 13.06.2014 г. обаче от общината изпращат „съгласувателно писмо", в което, под предлог „съгласуване", се предписва изложбата да се покаже за три часа – от 13.30 до 16.30 ч. – в деня на прайда, 21 юни, само в оградената зона на Паметника на Съветската армия, който е и начална точка на шествието.

Ограничаването на мероприятието както по място, така и по време, представлява по съществото си забрана и обезсмисля неговото провеждане, твърдят правозащитниците. Затова организаторите на София Прайд отлагат осъществяването на изложбата, а съгласувателното писмо на общината се обжалва пред Административен съд София-град.

Решението на съда по двете дела се очаква.

Междувременно тазгодишното издание на София Прайд Филм фест събра рекорден брой зрители, въпреки постоянната заплаха от дъжд. Лошото време обаче успя да предотврати последната и най-очаквана прожекция от програмата на фестивала – българската премиера на „Клубът на купувачите от Далас". Организаторите и домакинът One More Кино вече насрочиха нова дата за прожекцията – 25 юни, 21:30 ч. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай