Ню Йорк има уникална сграда близнак във Варна

Как се е стигнало до строежа на двойника

Ню Йорк има уникална сграда близнак във Варна | StandartNews.com

Има едно място в Ню Йорк, което доста напомня на централната част на Варна.

Там, където се срещат легендарните "Бродуей" и "5-о Авеню" се намира 

Флатайрън Билдинг - „Ютията“ и е един от първите небостъргачи в Манхатън.

Разположен е в района на „Медисън скуеър парк“, там където се съединяват улиците „Бродуей“, Пето авеню и 23-та Ийст стрийт. Наименованието на зданието идва от неговата форма, напомняща ютиите от края на 19 и началото на 20 век. Забележително е също и като една от най-важните сгради за привържениците на класицизма. Известна е и като една от първите постройки със стоманена конструкция, както и с необичайно големите си за времето асансьори.

Сградата е проектирана от Дейниъл Бърнам. Строителството на 82 метровото здание приключва през 1902 година.

В тези години Флатайрън Билдинг става едно от най-високите здания в Ню Йорк. В днешни дни небостъргачът е зает от офиси и издателства и е един от символите на „Голямата ябълка“.

Какво общо обаче има с Варна?

На ъгъла на бул. "Княз Борис Първи" и улица "Мусала" се намира емблематичната 6-етажна сграда на архитект Дабко Дабков.

Това е бившият "Гранд Хотел Мусала"

Прочутият архитект специално е ходил до Америка за да черпи вдъхновение за проекта си от американската архитектура за строеж на високи сгради.

Точно Флатайрън Билдинг е моделът, който е ползвал.

Шест етажната постройка за времето си е била една от най-високите във Варна и е притежавала първия за града асансьор, който в момента е възстановен и функциониращ.

От 1919 до 1924 варненският строителен предприемач и акционер в чешко – австрийското дружество “Пител Браузеветер” Методи Гандев живее и работи в Ню Йорк, пише laval.blog.bg.

По времето на “Балкантурист” хотелите Мусалла и Лондон са обединени в едни под общото име Хотел Мусала. За съжаление при социализма този хотел е бил напълно занемарен и дори едната звезда, която му била дадена, му била в повече. След 1989 сградата на хотела е реституирана. Фасадата на хотела е изцяло в стила арт деко със заоблен остър ъгъл, гледащ към площад “Независимост”, пише Петел.бг.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Веселин
преди 1 месец

Да бе, да- никаква разлика няма (след шестата ракия)...

Откажи
Бай хой
преди 1 месец

Ураааа браво на варненци приличат на братята американци урааааа ,авторчето да се завърти око отходните тръби ще открие и други прилики ,чакаме новата статия и пак .....ураааааа.....

Откажи