Нови наводнения в страната след проливните валежи

Нови наводнения в страната след проливните валежи  | StandartNews.com

Жълт код за обилни валежи е обявен за 13 области в страната

Части от България отново са под вода след обилните валежи, предаде бТВ. 

В Кърджалийско язовирите в селата Висока поляна и Мургово са с повишени нива. Започнало е контролирано изпускане на водите им с цел предотвратяване на по-тежки последствия. 

Бедствено положение е обявено в златишкото село Петрич и частично в Златица. Река Тополница е наводнила къщи в центъра на селото. Отнесен е и малък мост.

Силна буря и проливен дъжд наводниха панагюрското село Поибрене, а под вода са ниви, дворове и мазета. Наводнени са около 10 къщи. Местните хора се притесняват за реколтата и добитъка си. Селото е наводнявано и през 2005 година. Според местните жители не дъждовете, а язовирите край Златарица са били изпуснати.

75 литра на кв. м. е количеството на падналите валежи в Сливенско през последното денонощие, а снес се очакват нови валежи.

Шофьорите да бъдат внимателни в района на Кресненското дефиле, тъй като опасността от падащи камъни е повишена, предупреждават от полицията.

Междувременно кметът на Столична община Йорданка Фандъкова нареди постоянно наблюдение на реките, преминаващи през територията на столицата, съобщиха от пресцентъра на общината. Към момента вследствие на дъжда нивото им е покачено с 20 см. Четири екипа на общината работиха тази нощ по сигнали, подадени от центъра за градска мобилност и сигнали на граждани, свързани с наводнени участъци на улици и подлези. Късно снощи екипите са работили по отводняване на отсечки на бул. „Владимир Вазов" ул. „Биримирски извор".

Жълт код за обилни валежи е обявен за 13 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Очаква се да продължи да превалява, като на места сумарните количества за денонощието ще достигат и 20-30 л/кв.м. Жълт код е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай