Неофит: Никой не иска оставката на Николай

Неофит: Никой не иска оставката на Николай | StandartNews.com

София. Не се обсъжда оставката на Пловдивския митрополит Николай, а и никой не я иска, каза във вторник патриарх Неофит. От думите му стана ясно, че е убеден, че владиката под тепетата не е свързан със смъртта на Кирил Варненски, каквито внушения се правят в публичното пространство.

"Когато един митрополит пожелае да даде оставка, има изисквания на устава. Тук няма действителна оставка и желание за оставка, а желание да се разбере, че митрополит Кирил не е пострадал от своя събрат митрополит Николай", коментира дядо Неофит.

В слово на именния си ден Никулден Пловдивският митрополит заяви, че е готов да подаде оставка, ако патриархът или някой митрополит поиска. Стига тя да спре клеветите по църквата.

"Опонентите ми говорят за морал, но не са съгласни да заменят доходоносните варненски храмове с добруджанските села". Така пък игуменът на Бачковския манастир Борис отхвърли в отворено писмо до медиите обвиненията на духовници край морето в корупция и купуване на гласове при изборите за овдовелия престол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай