Ненчев: Винаги сме готови да защитим страната

Ненчев: Винаги сме готови да защитим страната | StandartNews.com

С огромно спокойствие приемам слуховете за моята смяна, увери той

„Готови сме във всеки един момент да защитим териториалната цялост и да окажем пълно съдействие на МВР и „Гранична полиция" по охраната на държавната граница". Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в четвъртък в Благоевград. „Водещи в опазването на държавната граница остават МВР и „Гранична полиция", уточни той.

„Когато от нас бъде поискано, ще откликнем с необходимите ресурси, техника и личен състав, за да подкрепим усилията на МВР. Имам готовност да подпиша заповед, с която да възложа ангажимента на началника на отбраната, командира на Съвместното командване на силите, службите „Военна полиция", „Военна информация", Военновъздушните сили или Военномедицинска академия - да предприемат всички действия, които е необходимо, когато се нарушават законите, които регламентират охраната на българската граница", увери министър Ненчев.

Предстои в Чинистерски съвет да бъде представен финансов разчет за осигуряване на дейностите по границата. Той разкри, че приема с огромно спокойствие слуховете за смяната му. „Тя би трябвало да бъде коментирана в рамките на политическата сила, от която съм излъчен. Нека пак да го кажа - с огромно спокойствие посрещам това, никога не съм се безпокоял, не си правя и илюзии, тъй като се занимавам с политика повече от 25 години, така че съм абсолютно спокоен", сподели военният министър.

Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов посетиха военно формирование 26 400. Двамата проведоха среща с личния състав и командира подполковник Иван Иванов. На срещите присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов и Борис Станимиров, заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика. Посещението е във връзка с промените, които Народното събрание прие на второ четене днес и които предвиждат Българската армия да се включи в охраната на държавната граница. На този етап военнослужещи от военните формирования в Благоевград, Смолян и Белене ще участват в дейностите по границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай