Найденов: Вече искаме помощ за бежанците от Европа

Найденов: Вече искаме помощ за бежанците от Европа | StandartNews.com

Перник. "Правителството е започнало процедура за искане на финансова помощ от европейските институции", съобщи в Перник министърът на отбраната Ангел Найденов.

Първата посока на искането е по линия на Държавната агенция за бежанците за предоставяне на убежище, а втората - по отношение на фондовете, намиращи се под контрола на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

„В началото на октомври у нас ще пристигне група експерти, която ще се запознае със ситуацията и ще реши какви средства да бъдат предоставени на България", уточни министърът на отбраната Ангел Найденов.

„В рамките на критичната зона между 5000 и 10 000 души е желателна намеса на Европейската комисия не само по отношение на техническите, но и на финансовите параметри", каза още той. Според него не може да се изключи фактът, че бежанският поток продължава, което означава, че не може да се изключи и вероятността за затваряне на границата. „Не е желателно да се пристъпва към такава мярка. Тя е крайно средство, когато наистина сме се убедили, че всички други възможности за контрол на бежанския поток са изчерпани", обясни министър Найденов.

С решение на Министерския съвет за актуализация на националния оперативен план ще бъде направен опит за структуриране на допълнителен бюджет за Държавната агенция за бежанците. Ще бъдат определени допълнителни бройки за назначаване на експерти, необходими за осъществяване на дейността по приема, обслужването и контрола на бежанците. „Всички сме наясно какви са нашите ангажименти като страна", заяви още министърът на отбраната Ангел Найденов.

Министърът на отбраната Ангел Найденов участва в честването на Деня на независимостта в Перник. „Първо ще си позволя да кажа, че присъстваме на отбелязването на едно от най-значимите събития в историята на Третата българска държава. Събитие преди 105 години, което е и своеобразен завършек на един дълъг процес на възраждане на българската държавност. Процес, който започва с 3-ти март, минава през 6-ти септември и стига до 22 септември 1908 година. На 22 септември васалното княжество се превръща в свободна държава, която сама поема своето политическо, икономическо и културно развитие. На тази дата България се появява на картата на свободните и независими държави", отбеляза министър Найденов.

Той посочи, че „към тази годишнина отношение имат различни сфери, принос имат различни хора, държавници, историци, културни дейци, като подчерта особения принос и отговорност на българските въоръжени сили.
„Защото, ако говорим за независимост в миналото, то и днес гарант за свободата, независимостта и териториалната цялост е Българската армия, каза министър Ангел Найденов.

„В днешния ден не трябва да забравяме, че българските военнослужещи, освен на територията на страната, имат своите отговорности и зад граница – в различните мисии и операции, в които участват", припомни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай