Нацисти създали най-добрия атлас по анатомия

Ползва се от хиляди лекари до днес и предизвиква дебати за морал и етика

Нацисти създали най-добрия атлас по анатомия | StandartNews.com

Нацистки атлас по анатомия се ползва от хиляди лекари до днес и предизвиква дебати за морал и етика, пише БиБиСи.

"Атлас на Пернкопф на топографската анатомията на човека" е най-детайлно илюстрирания учебник от този вид в света. Кожа, мускули, сухожилия, нерви, органи и кости са изрисувани с различни цветове в професионални рисунки, направени от лекари и аниматори.

Книгата не се преиздава, поради споровете около етиката на нейната употреба, но на старо томовете могат да достигнат до няколко хиляди долара.

Атласът на Пернкопф е изработен по време на нацисткия режим в Германия, като за обект на рисунките са използвани труповете на стотици политически затворници. Едуард Пернкопф е австрийски професор по анатомия, известен с отдадеността си на нацистката идея.

Когато става декан на медицинския факултет на Университета на Виена, той уволнява всички преподаватели евреи, сред които има трима Нобелови лауреати.

Всеки ден Едуард Пернкопф идва на работа, облечен в нацистка униформа, а в подписите на авторите на атласа има вплетени пречупени кръстове и двете стилизирани светкавици, които са логото на нацистката паравоенна организация.

По време на създаването на атласа, Пернкопф работи по 18 часа на ден, като заедно с група художници прави дисекции на труповете на политически затворници за илюстрациите в своята книга. Смята се, че поне половината от 800 изображения в атласа по анатомия, са от тела на екзекутирани политически затворници, сред които хомосексуални, цигани, политически дисиденти и евреи.

Хиляди копия на атласа са продадени по целия свят и са преведени на 5 езика.

Едва през 1990 г. започват да се задават въпроси кои са хората, използвани за създаването на атласа. През 1994 г., след разкриването на бруталната история на книгата, нейната публикация е спряна.

Сдружението на хирурзите във Великобритания казва, че атласът на Пернкопф не е в употреба и книгата е запазена само в отделни бройки в библиотеки с историческа цел.

Проучване сред неврохирурзите на Острова сочи, обаче, че 59% от тях знаят за атласа, а 13% все още го използват активно. Сред използващите го 69 % казали, че не се чувстват неудобно от историята на атласа, 15% казали, че се чувстват неудобно, а 17% не могат да решат.

Доктор Сюзън Макинън, неврохирург от престижния медицински университет Джордж Вашингтон в Сейнт Луис казва, че използва атласа на Пернкопф. Според нея "нищо не може дори да се доближи до точността и детайла на книгата", което е особено полезно при сложни операции, защото й помага да определи кой от многото малки нерви, които преминават през тялото, може да предизвиква болката.

Равин Йозеф Полак, оцелял в Холокоста преподавател по медицина казва, че Атласът на Пернкопф на топографската анатомията на човека е "морална загадка", защото е произлязъл от истинско зло, но може да се използва в полза на доброто.

Изследване на равин Полак и професора по психиатрия Майкъл Гродин казва, че повечето еврейски институции биха позволили употребата на Атласа на Пернкопф, за да бъдат спасени човешки животи, но при условие, че историята на създаването на атласа бъде огласена, за да могат жертвите на нацистките репресии, да получат част от уважението, което заслужават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай