Наши превозвачи: Най-сетне държавата реагира

Наши превозвачи: Най-сетне държавата реагира  | StandartNews.com

На ГКПП-Илинден ще спират и пешеходците

Българските превозвачи имат надежда за решаването на кризата на българо-гръцката граница. Защото най-сетне държавата реагира подобаващо на наглостта на гръцките фермери и на бездействието на гръцките власти, позволили повече от месец блокадата на граничния пункт на Кулата. „Народното събрание прие специална декларация, няколко министри удариха по масата и се изказаха остро за безпрецедентната ситуация тук. Надяваме се, че ще има преговори на ниво министри на България и Гърция. А не нашият транспортен министър Ивайло Московски да говори с гръцки зам.-областен управител, а не с равен на неговия ранг от гръцка страна", коментираха в петък българските шофьори, които четвърти ден продължават с контраблокадата на граничната бразда и не пропускат никакви превозни средства.

Изключение се прави само за коли с болни хора, за тирове с опасни товари и животни, както и за катафалки. Другият начин за преминаване е пеша.

Почти 1000 са тировете на наша територия. Всички шофьори очакват след реакцията на управляващите да се стигне до писмено споразумение на ниво министри, което да се спазва. Защото гръцките селяни погазили договорката, постигната от министър Московски, да осигуряват коридор за тирове всеки ден от 11,00 до 16,00 часа. „Не вярваме вече на фермери, които всяка вечер си спретват запои край скарите на Промахон. Не искаме да сме зависими от тяхното настроение. Искаме пълно вдигане на блокадата от тях и никога повече да не припарват до границата и да я затварят. Вътре в Гърция да правят каквото си искат. Там винаги има алтернативни пътища, докато тук нямаме никакъв ход да продължим по пътя си. Нека и Европейският съюз даде урок на Гърция - един път завинаги гръцките фермери да разберат, че не бива да блокират границата", споделят родни превозвачи.

Два микробуса от общините Сандански и Петрич пристигнаха в петък на обяд и започнаха да превозват бедстващи шофьори в двете посоки. Тези на гръцка територия нямат храна и вода, затова пътумат с бусовете до Кулата, пазаруват и после се връщат обратно при камионите си. „Искам да благодаря на фирма „Булселдс" ООД, която осигури 1000 пакета храна за чакащите на наша територия в четвъртък вечер и в петък през деня. Няма напрежение, спокойна е обстановката, но всички искат тази криза да приключи", заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Край Кулата има по-малко от 100 леки коли. Повечето са напуснали колоната и са тръгнали през ГКПП – Златарево на границата с Македония и през ГКПП – Дойран в Гърция, за да продължат пътуването си.

Остава напълно блокиран и ГКПП – Илинден - Ексохи край Гоце Делчев. Границата там бе затворена в сряда в 14,00 часа от родни превозвачи и не се пропускат никакви моторни превозни средства. 100 пакета с храна и вода, осигури от ръководството на община Гоце Делчев за шофьорите, бедстващи от двете страни на българо-гръцката граница, бяха раздадени в четвъртък по обяд. Вчера раздадените пакети на чакащите на българска земя бяха 60. Те получиха кюфтета, зеле, хляб и минерална вода. Почти всички возила са тирове, леките автомобили се броят на пръстите на двете ръце. Сред чакащите са българи, гърци, румънци и италианци. Те благодариха на община Гоце Делчев за жеста и споделиха, че се надяват час по-скоро въпросът с блокадата да бъде решен. Трафикът тук е в пъти по-слаб от този през Кулата. Изключение се прави за болни хора, за други спешни случаи, за опасни товари и за тирове, които возят животни. „Няма да премахнем живата верига, докато гръцките фермери не прекратят протестите си на границата и не си отидат заедно с тракторите и другата селскостопанска техника, паркирана в района. В събота започваме да спираме и пешеходците. Нека знаят, че няма да могат да минават и пеша", увериха наши шофьори. И тяхната надежда е да падне гръцката блокада изцяло. Тогава и те ще свалят контраблокадата, за да започне нормалното преминаване на граничната бразда между две страни, които са членки на Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай