Четвъртък,

Наполовина по-малко заловени мигранти за тримесечието

От: Администратор -
715
Наполовина по-малко заловени мигранти за тримесечието
A
A
A

Заловените у нас нелегални мигранти са намалели наполовина през първото тримесечие на тази година. Чувствителният спад е на база данни за същия период през миналата година. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема "Бежанската вълна и доброволческите отряди по границата", която се проведе в петък в Малко Търново.

Според официалната статистика през първите три месеца на настоящата година на българска територия са заловени 1274 нелегално преминали, а през миналата година за същия период задържаните са 2548.

Шефът на гранична полиция Елхово Радослав Сотиров уточни, че българските власти са осуетили 10 000 опита за незаконно преминаване на границата. На кръглата маса в Малко Търново присъстваха кметът на общината Илиян Янчев, главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов.

Поканени бяха и представители на ОЗБГ. Групата обаче закъсня, а момчетата заявиха, че са били задържани заради полицейска проверка по пътя. Те се оплакаха, че униформените ги инспектирали дълго за винетка, пожарогасител и аптечка. В отговор главният секретар на МВР заяви, че действително в пограничните райони има засилено полицейско присъствие, съпроводено и с по-масирани проверки.

Гражданските отряди имат право да подават сигнали, но не могат да осъществяват задържане. Освен това всички цивилни, които са решили да правят обходи, трябва предварително да предупреждават за това властите, предупреди главният секретар Георги Костов.

Той изрично подчерта, че трябва да се прави разлика между групите, които действително помагат на граничарите, и такива, които търсят печалби.

"Няма нормативна база, която да обуславя съвместното патрулиране на гранични полицаи и граждани. Там, където има присъствие на граждани, които по една или друга причина са в пограничен район, е възможно в дълбочина да има и патрули на гранична полиция, тъй като те изучават и групите от български граждани, защото винаги стои хипотезата, че те биха могли да бъдат част от някаква престъпна схема за превеждане на незаконно преминали в страната", обясни Георги Костов. По време на кръглата маса стана ясно, че от началото на годината до сега са повдигнати 50 обвинения за каналджийство, а 3 гранични полицаи са заподозрени за съучастие в схемите. Във всички погранични общини ще бъдат разпространени брошури с инструкции към местното население как да реагира при среща с бежанци, стана ясно по време на дискусията.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички