Над 250 жалби в ЦИК за злоупотреба с лични данни

Над 250 жалби в ЦИК за злоупотреба с лични данни | StandartNews.com

София. Над 250 жалби за злоупотреба с лични данни, с цел регистрация на партиите на избори, са подадени към момента. Това обяви на извънредна пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

По думите й 1/3 от тях не съдържат 3 имена и други идентифициращи данни. "Изпратени са от интернет поща. Не може да се каже по категоричен начин, че това е лицето с конкретните данни. Има жалби, подадени в деловодството на ЦИК – те безспорно ще бъдат предадени на компетентните органи. Постоянно постъпват – по електронен съд или в деловодството", посочи Нейкова.

„В ЦИК ни е вменено задължение, че след произвеждане на избори ние анализираме изборния процес и изпращаме становище до Народното събрание, в което можем да направим предложения за законодателни промени", каза още Нейкова.

Тя разясни, че законодателно предложение, което евентуално ЦИК ще направи след изборите, едва ли ще е в Изборния кодекс, а в Закона за личните данни – в реда, в който да се регламентира по-ясно редът за събиране на подписки.

Събирането, защитата на лични данни е в Закона за личните данни, каза още Нейкова.

По думите й, нито ЦИК, нито ГРАО може да каже дали даден човек е положил подписа си.

Според законодателството санкцията, която може да понесе партия нарушител, е парична глоба. Изборният кодекс не предвижда изключване от вота на партия нарушителка. Вината ще се носи от конкретно физическо лице, злоупотребило с подписката, а не партията, стана ясно още от брифинга на ЦИК.

От ЦИК призовават хората, които са потърпевши, да препращат сигналите си в КЗЛД. Сигналите трябва да отговарят на изискванията на КЗЛД.

100 фирми купуват и продават ЕГН-та

100 фирми в България се занимават с покупко-продажба на лични данни, заяви проф. Михаил Константинов пред БНТ. По думите му търговията се развивала и с "истински хубави лични данни" - като месторабота, размер на заплатата и цената на жилището. "Те служат за всичко - реклама, изнудване, дори за да ви вземат апартамента", смята той. По думите му най-често лични данни "текат" след избори, когато списъците, в които фигурират ЕГН-тата на гласуващите, се прибират в мазета без никакъв контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай