НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ". Бизнесът предлага: Студентски кредит срещу работа у нас

НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ". Бизнесът предлага: Студентски кредит срещу работа у нас | StandartNews.com

Нова система за финансиране на висшето образование, която да спре изтичането на мозъци в чужбина, беше предложена по време на дискусията, организирана от АИКБ и "Стандарт".

Идеята беше огласена от изпълнителния директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов, който напомни, че заминаващите зад граница дипломирани у нас висшисти струват на българските данъкоплатци над 20 милиарда лева. Затова се предлага обучението да бъде срещу кредит, който да бъде опрощаван срещу работа в България за определен срок след дипломирането.

От АИКБ предлагат да се подписва тристранен договор между студента, вуза и държавата. С него държавата ще поема ангажимент да финансира обучението, вузът-да гарантира качествена подготовка, а студентът- да върне своя дълг към обществото чрез работа у нас. Ако го направи, кредитът му се опрощава, в противен случай ще трябва да плати обезщетение за изразходваните средства за обучението му. Кредитът ще се опрощава също, когато абсолвентът няма възможност да се реализира у нас. 

Работодателят ще може да участва във финансирането на студенти като отмени държавата, когато набележи конкретни студенти, от които има нужда в своята дейност, обясни Добрин Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай