Мюсюлмани и християни в Якоруда събират пари за курбан

Мюсюлмани и християни в Якоруда събират пари за курбан  | StandartNews.com

Мюсюлмани и християни в Якоруда подеха кампания за събиране на средства за курбан след нелепата смърт на петима млади мъже, които пили ракия – менте. Поставени са две кутии за дарения. „Нормално е да се направи курбан, за да спре това зло. Всички са обединени от желанието да няма повече смърт", каза районният мюфтия в Пиринско Айдън Мохамед.
Метиловият алкохол прати други 8 мъже в реанимация на благоевградската болница. „Всички са добре, от понеделник ще започнем да ги изписваме", увери шефът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

В Якоруда се говори все по-усилено, може да се направи ексхумация и на починалия на 21 декември 33-г. Юсуф Мемчов. Майка му Айше твърди, че ден по-рано той и други две момчета от велинградското село Кръстава пили ракия в дърводелския цех на Тайфи Мекльов. На другия ден Юсуф и едно от другите две момчета издъхнали. Мекльов бе арестуван за разпространението на отровната ракия и съдът го остави зад решетките. Според наблюдаващия прокурор Георги Мадолев може да се разшири предметът на разследването, ако се съберат достатъчно данни и доказателства, че и тези двама мъже са издъхнали след употреба на метилов алкохол. Тогава ще се поиска ексхумация и на техните тела. Такава вече бе направена на тялото на 38-г. Вайдин Мисанков на 30 декември в гробищния парк на Якоруда. Доказано бе, че причина за кончината му е употреба на метилов алкохол. „Ако Тайфи е виновен, да си понесе наказанието. Не може да печелиш за сметка на живота на толкова млади хора, това е нечовешко", коментират якорудчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай