МВР: До няколко дни ще достигнем максимумът брой бежанци

МВР: До няколко дни ще достигнем максимумът брой бежанци | StandartNews.com

София. "До няколко дни вероятно броят на бежанците в България ще достигне  максимумът, с който страната ни може да се справи сама", заяви пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Комисар Лазаров посочи, че затварянето на границата с Турция като предпазна мярка от вълната сирийски бежанци би струвала още около 10–11 милиона лева месечно, което към момента не би било функционално.

"За усилване на охраната на границата или практическо затваряне за преминаване са необходими около 3000 служители и ще струва между 10 и 11 милиона месечно на страната. Ние имаме около 274 километрова граница, от която 58 километра имаме изградено интегрирано наблюдение. 30% от лицата, които влизат обикновено са лица, които са придружени от своите майки, тоест на практика ние имаме над 50% жени и деца, и дори да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата как да реагираме? Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия. Другото, което се забелязва, е, че на практика гърците са взели мерки и са затворили своята граница. От тази връзка бежанците са се насочили основно към морската територия на Гърция, но вследствие на засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, аз очаквам този поток да се насочи към България.", каза комисар Лазаров.

"Към момента бежанците в страната са 4500, а до дни техният брой ще стане 5000". Лазаров очаква и увеличение на притока бежанци заради затварянето на гръцко-турската граница.

"В момента в Елхово създаваме място, където първоначално ще престоят 24 часа задържаните лица. От там нататък изграждаме разпределителен център също в Елхово, в който ще влязат всички, които са минали нелегално през границата. Там се извършва съответната оценка за всяко едно лице, извършват се съответните медицински прегледи, работят служителите от Агенция за бежанците с оглед на това какви са мотивите, причините и евентуално се преценява вече лицето на базата на информацията и на това какво волеизявление е направило, накъде ще бъде пренасочено – дали към домовете на Дирекция "Миграция", които са от затворен тип или към домовете на Агенция за бежанците. Работим във Враждебна, на Военна рампа в София, където се работи по настаняването на лицата. Отделно в бившите казарми в Момчилград за около 1000 души също се създават предпоставки да приемат част от този миграционен натиск, така че имаме вече около над 2000 места, които ще развием в перспектива. В Харманли имаме изграден лагер, който е определен още в първите данни за създаването на кризисната ситуация", коментира Лазаров ситуацията с центровете за настаняване на бежанци.

На въпрос как се проверява миналото на бежанците и рискът от навлизане на хора, извършвали престъпления или издирвани за тероризъм, главният секретар на МВР обясни: "Наличието на този риск върви паралелно с кризата, но това, което правим ние е да работим по модела, който си предоставили нашите европейски и евроатлантически партньори и се стремим и сме създали абсолютно същия алгоритъм, който ползват и те за борба с тероризма, за борба с кризи и всички мерки, които сме взели."

Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово: "При извършването на такъв терористичен акт един от основните критерии, когато се прави анализ на риска всъщност са последствията от акта и самото му наличие. Така че от извършването на този акт ние имаме изменена среда за сигурност."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай