МВнР: Няма мистерия около завръщането на Боевски

Цацаров: МВнР знаят защо е освободен Боевски

МВнР: Няма мистерия около завръщането на Боевски | StandartNews.com

София. „Няма мистерия около завръщането на Гълъбин Боевски. Той е напуснал Бразилия с временно издаден паспорт от българското посолство". Това каза говорителят на МВнР Ивайло Кашканов за сутрешния блок на БНТ.

Решението за освобождаването на Боевски е суверенно право на бразилските власти, не е ясно по какви мотиви, обясни говорителят и уточни, че очаква доклад по случая от българското посолство. "Това, което към момента можем да потвърдим е, че г-н Боевски е на свобода. Преди два дни, тоест на 22 октомври, е напуснал Бразилия с временен паспорт, издаден от посолството ни. След доклад на българското посолство ще можем да коментираме подробности по случая, тъй като към момента нямаме повече информация", добави Кашканов.

Говорителят на МВнР каза още, че най-вероятно българското посолство е било предупредено за Боевски и неговото освобождаване не е изненада.

В сутрешния блок на бТВ Кашканов каза още, че не става въпрос за дипломатически совалки около пускането на българския спортист, след като има намесена съдебната власт. „Следени са събитията там, но след влизането в сила на присъдата не може да се намесва българското посолство", допълни коментара си той.

"Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин Гълъбин Боевски. Нито е искано той да изтърпява наложеното му наказание в Бразилия на наша територия". Това казаха за БГНЕС от кабинета на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова. 

"Ние можем да знаем, но нямаме право да даваме информация", коментираха случая от българското посолство в Бразилия.

Цацаров: МВнР знаят защо е освободен Боевски

"Не мога да кажа дали има нещо нередно. МВнР би трябвало да разполага с информация. Те най-малко трябва да имат информация за крайния акт на бразилските власти, заради който Боевски е на свобода. Не знам защо от министерството чакат доклад вече три дни. Не знам дали е помилван. Не мога да ви кажа какви са мотивите за освобождаването му". Това заяви тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров в ефира на Нова телевизия.

Адвокат Марковски: Убеден съм, че той не е извършил това престъпление

Боевски или е помилван от президента, или съдът е отменил присъдата, заяви за „Здравей, България"адвокат Марин Марковски. Той каза, че освобождаването е публична мистерия, която много скоро ще бъде разкрита. „Аз съм убеден, че той не е извършил това престъпление. Много често при наркотрафика се използват хора, които не знаят, че се използват за това. Например тираджиите - те могат да бъдат заредени с дрога и да нямат представа, че в камионите има наркотици", каза още Марковски.

Стандарт Нюз припомня, че в 14 часа вчера шампионът Гълъбин Боевски кацна неочаквано в България. В сряда вечерта главният прокурор Сотир Цацаров каза, че няма съмнение за това, че прибирането на българина е законно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай