Москов: Без реклами на чипс по детските тв канали

Москов: Без реклами на чипс по детските тв канали | StandartNews.com

Забраняват със закон реклами на вредни храни по детските тв канали и по време на предавания за най-малките. Това обяви здравният министър Петър Москов в предаването "На кафе" по Нова тв. По думите му промяната ще залегне в законопроекта, с който се предлага да се въведе по-висок налог за вредните храни. Така държавата ще ограничи рекламите на чипсове и вафли например в детските предавания и тв канали. Москов бе категоричен, че данък "вредни храни" е за облагане на поведението на производители и клиенти. Той бе категоричен, че стои твърдо зад идеята си за въвеждането на налога. Предложението му срещна яростната съпротива на работодатели и синдикати. Те го обвиниха в мащабен удар срещу хранително-питейната индустрия и алармираха, че ако предложението мине, то ще доведе до фалити на фирми, закриване на поне 4300 работни места и поскъпване на всички храни.

Министър Москов обаче коментира вчера, че ако производителите започнат да контролират използването на вредни за здравето съставки, ще могат да продължат да продават продукцията си.
"Едва ли пенсионерите и бедните хора в момента посягат към енергийните напитки. Това го правят децата. Една енергийна напитка съдържа 13 лъжици захар. Възрастните хора едва ли си купуват и чипс и снакс", каза още Москов. Според него това са продукти, с които можем да живеем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай