Мощите на Свети Йоан изместиха Тодорка

Проф. Николай Овчаров и кметът на София Йорданка Фандъкова дадоха старт на инициатива за възраждане на крепостта Урвич

Мощите на Свети Йоан изместиха Тодорка | StandartNews.com

София. Битката за най-велико археологическо откритие става все по-оспорвана. Мощите на Свети Йоан Кръстител влязоха в топ 10. Това стана в последните часове на втория тур от онлайн референдума, който е част от капманията "Чудесата на България".

От челната десятка изпадна първата европейка Тодорка. Точно в полунощ на 27 срещу 28 октомври гласуването ще бъде спряно. Междувременно, ученици от Кърджали стартираха кампания в подкрепа на Перперикон. След местното радио и училищни радиа призовават родопчани да подкрепят скалния град на траките. Новият екип на ученическото радио School days на СОУ "Йордан Йовков" стартира своите емисии с призив тийнеджърите да участват активно в онлайн гласуването "Чудесата на България".

Тракийското светилище на Дионис привлича все повече туристи от страната и чужбина. То стана емблема на Източните Родопи и смятаме, че е сред най -големите разкрития през последните години в страната", коментираха Ивелина Николова и Елис Якубова от ХII клас.

Спецотряд възражда Урвич

Кметовете на Панчерово и Бистрица - Димитър Сичанов и Никола Гюров, ще иницират създаването на комитет за възраждането на крепостта и манастира на Урвич. Това стана ясно при закриването на археологическия сезон. Професор Николай Овчаров и столичният кмет Йорданка Фандъкова подкрепиха идеята. Археологът призова тя да стане национална, защото Урвичката крепост е знакова за българската история. Никорай Овчаров представи последните откритя - български средновековни монети, пръстен и римски денарий от времето на император Гордиан.

Археолози: Рациария е загадка

Рациария още е загадка, обявиха във Видин археолози. Те за пръв път след 1990 година правят разкопки в античния град, който се намира край село Арчар. Рациария е бил военен римски лагер, след това процъфтяващ римски град, а после и столица на Крайбрежна Дакия. Къде обаче е бил римският лагер, къде градът, все още не знаем, обяви Здравко Димитров, ръководител на екипа. В момента археолозите копаят около резиденцията на управителя на града и около откритите римски бани.

Млади гидове дават рамо на Орфей

Студенти от Колежа по туризъм при Икономически университет - Варна решиха да подкрепят Татул в националната кампания "Чудесата на България", след като изкачиха светилището на Орфей. Това съобщиха от общинска администрация Момчилград.

"Мегалитният паметник е уникално културно наследство и истинска гордост за момчилградчани. Амбицирани сме да отворим широко врати не само за нашите гости от България, но и към туристи от различни краища на света", сподели кметът Акиф Акиф, който призова родопчани да гласуват активно в оставащите дни.

Танцьори мерят сили в Търново

Най-добрите танцьори от различни школи в цялата страна ще покажат талант и грация в старата столица за второто издание на Танцовата спартакиада за Купа "Търновска царица" Състезанието стартира в петък и ще продължи и утре. Организатори са Община Велико Търново, спортен клуб "ЗОКИ" и Българската федерация по спортни танцови дисциплини. Надпревара ще се проведе в Двореца на културата и спорта "Васил Левски" под патронажа на кмета Даниел Панов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай