Медиите към властта: Нямаме нужда от закон

3 часа Орешарски, Станишев и Местан отговарят на въпроси в НДК

Медиите към властта: Нямаме нужда от закон | StandartNews.com

Закон за медиите в България не е необходим. Те имат достатъчно ясни правила за саморегулация. Тази категорична позиция изразиха главни редактори на печатни и електронни средства за информация пред премиера Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Над 200 журналисти се събраха в зала номер 3 на НДК на първата по рода си среща "Открито управление". Тя се проведе по инициатива на премиера и бе директно излъчвана по БНТ 1, ТВ7, БНР и в интернет. Три часа Орешарски, Станишев и Местан отговаряха на въпросите на над 200 журналисти.

 

"Очакваме от вас, главните редактори, предложения какво трябва да се промени в действащото законодателство. Ще ви стигне ли месец, две седмици? Готови сме да внесем този законопроект в Народното събрание, стига да е в синхрон с европейското законодателство, за да не ни донесе някой мониторинг", каза соцлидерът Сергей Станишев. "Смятаме, че почитаемите главни редактори сте най-компетентните и имате най-точната експертиза кое пречи за медийната свобода и вие знаете как трябва да се разсече този гордиев възел между медия, бизнес и политика", допълни и Местан.

 

Българският медиен съюз още в началото на годината е депозирал в парламента своите законодателни инициативи, припомни главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Те целят приравняването на сайтовете и онлайн изданията на печатните медии към електронните средства за информация. Предложението на БМС има за цел да се премахне изкуствено създадената неравнопоставеност между печатни и електронни медии.

 

"С цялото ми уважение, смятам, че нямаме нужда от вашето посредничество и от закон за медиите", обърна се към властта и Кирил Вълчев от Дарик радио. И заяви, че това е въпрос, който самата гилдия трябва да реши, и то без участието на политиците.

 

Риск за кабинета "Орешарски" няма, въпреки че между БСП и ДПС има различия, увериха Станишев и Местан. "Няма лесно съвместно управление. Ако всичко беше еднакво в позициите на БСП и ДПС, ние нямаше да бъдем две различни партии от две различни политически семейства", посочи Станишев. Поредните искри между двете партии се появиха заради приетата в петък от пленум на БСП декларация срещу езика на омразата.

 

"Бих искал да успокоя наши опоненти, които може би ще съзират в тези различия кой знае какъв риск за стабилността на кабинета "Орешарски", заяви и лидерът на ДПС. Лютви Местан допълни, че управлението на кабинета "Орешарски" не може да се сведе до отделна тема, "колкото и значима да е тя"."Границата на компромиса е записана в нашата програма, която беше одобрена и съвместно изработена", посочи Станишев. И призна: "Да, имаме различия, но много повече е това, което ни обединява". "Кабинетът мина през най-различни перипетии и оцеля. Убеден съм, оцеля, първо, заради програмата си и второ, заради профила на министър-председателя", заключи Местан. Орешарски обеща срещите с медиите да станат традиционни.

Помощи за бедните при скок на тока

Ако цената на тока се повиши, то правителството ще подпомага енергийно бедните семейства, стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски. "Органът, който ще вземе решение, е ДКЕВР. На мен ми се струва, че ЕРП-тата нямат сериозни основания да искат поскъпване, но аз не съм специалист", каза Орешарски. И отбеляза, че правителството има ангажимент за либерализация на пазара. "В един бъдещ период промяна на цената на тока ще има, не може да се каже по-високи или по-ниски ще са, но ако са по-високи, ще подпомагаме енергийно бедните семейства", подчерта министър-председателят. "Кабинетът има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител и заслужава пълния си мандат", заяви пък лидерът на ДПС Лютви Местан. "При присъединяването към ЕС допуснахме една фундаментална грешка. Пред вас е председател на партия, който е в състояние да признае грешката", каза той. И че от 2014 г. ще прилагаме преразпределително плащане, чрез което малки и средни стопанства ще получават вместо 30 - 45 лева пряко плащане на декар.

 

Наемат 5000 да пазят селата

Около 5000 работни места ще бъдат открити по програма "Сигурност". Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на националната среща с медиите. Миналата седмица вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви пред депутатите от вътрешната комисия, че се работи по програма заедно със социалното ведомство. Мерките ще са част от плана за временна заетост и ще бъдат в помощ на полицията за малките населени места. Междувременно стана ясно, че за първите два месеца на годината от работодателите са заявени с 3600 повече работни места спрямо същия период на миналата година.

 

Нови 40 електронни услуги до края на 2014

Нови 40 електронни услуги планира да въведе правителството до края на 2014 г. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски по време на форума "Открито управление" в НДК. Министър-председателят изтъкна насърчаването на инвестиционната активност и на предприемачеството. "Ще продължат усилията за по-приветлива бизнес и инвестиционна среда. Ръководим се от разбирането, че без да възстановим икономическото развитие, не може да решим каквито и да е други обществени или социални въпроси", категоричен беше Орешарски. Той добави, че ще продължи работата за подобряване на образованието и адаптирането му към необходимостите на практиката, за по- надеждни здравни услуги, за рационализиране на административните услуги и тяхното електронизиране. "Само за тази година сме планирали да въведем нови 40 електронни услуги в публичния сектор", изтъкна премиерът. Той напомни, че в последните години са инвестирани много средства в електронизацията на институциите, а към днешна дата разполагаме със софтуери, които "не си говорят". Според министър-председателя ключовата задача е да се осъществят вътрешните връзки между ведомствата.

 

ГЕРБ раздали 86% от парите на свои общини

Няма как от първи път да угодим на всички общини и всички проекти. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод разпределението на 350 млн. лв. за регионите. Той подчерта, че за първи път има минипрограма за Северозапада. Станишев допълни, че диспропорциите през последните четири години по време на управлението на ГЕРБ са станали нетърпими. "В 35 от 38-те общини на ДПС не е инвестирана и една стотинка при ГЕРБ, ние обаче нямаме намерение да си връщаме", категоричен бе и лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Междувременно стана ясно, че вече е образувано първото дело по жалбите срещу процедурата за отпускане на парите за общините по жалба на Габрово. Общо три оплаквания са подадени във ВАС. Жалбата на общините Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово е внесена на 5 март. Оплакване е подала вчера и великотърновската община Златарица. Ще се изчакат решенията на съда и тогава ще се действа, заяви премиерът Пламен Орешарски на срещата с медиите в НДК. Така той отговори на въпрос на главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова за изоставането при финансирането на общините, където има съдебни спорове за пари по проектите. Орешарски отчете, че 36% от средствата са отишли към общини с кметове на ГЕРБ, 24% - за тези на БСП, 17% - за общини на ДПС и 33% към всички останали. Премиерът даде да се разбере, че така е поправена една "асиметрия" от времето на ГЕРБ, когато 86% от публичните средства са отишли за техни общини и едва 4% - на БСП, 2% - на ДПС и 8% на всички останали. "Асиметрията е очевидна", каза Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай