Мародери нападнаха "Аспарухово"

Мародери нападнаха "Аспарухово" | StandartNews.com

Драмата в "Аспарухово" продължава. Жители на квартала все още отчаяно търсят своите близки. В същото време банди нападнаха наводнените къщи и разграбиха вещите. Черна борса с лопати и ботуши се завъртя в морската столица.

Апаши плъзнаха в наводнените къщи на варненския квартал "Аспарухово". Организирани цигански банди разграбват оцелелите в потопа вещи от домовете на хората. "Задигнаха ми хладилник и печка, за да ги предадат на вторични суровини", оплака се 19-годишният Калин П. пред "Стандарт". Той живее в първата кооперация на ул. "Белгород", която е пострадала до неузнаваемост от преливната вълна в четвъртък. Целият му апартамент е в кал и тиня. Доброволци и приятели неуморно разчистват дома му, за да съберат незасегната от водата покъщнина. Всичко по-читаво обаче изчезнало, а младежът дори няма време да подаде сигнал за кражбата в полицията. "Тарашат се и закъсалите коли, има начупени стъкла от човешка ръка и измъкнати джиесеми, радиокасетофони и всичко, което собствениците са оставили, за да избягат на секундата от преливащата вълна", казаха и други свидетели на масовото плячкосване. Те успяха да се оплачат от този вандализъм засега само на районния кмет на Аспарухово, както и на градоначалника на Варна Иван Портних. Двамата бяха на улицата и оглеждаха тежките последствия от пороя. "Нямаме нито един постъпил досега сигнал, има масирано присъствие на служители на полиция и жандармерия в усилията да не се оставят без надзор изпотрошените коли и къщи от пороя", обясни за "Стандарт" шефът на ОД на МВР във Варна Николай Калчев.

Хората в "Аспарухово" все още не могат да се съвземат от трагедията. Много от тях останаха без подслон, стотици коли бяха завлечени и смачкани от водната стихия във фаталната нощ. Много доброволци и техника помагат за възстановяване на щетите. За това обаче ще са необходими още поне седмица или две.

"Хората със сринатите къщи не могат да се доберат до пунктовете на БЧК и общината", оплака се пред "Стандарт" Мехмед Мехмедов от ул. "Горна Студена". Там прелялата вода взе жертви и разруши поне 15 къщи. "Одеяла, дрехи и храна разграбиха тези, които живеят нависокото и не са пострадали. Това е безбожно, като пир по време на чума", каза възрастният мъж.

"Мъкнат чували с помощите по колите, а след това ги продават на тези, които не могат да се вредят", алармира пред опашката на районно кметство "Аспарухово" 59-годишният Николай Иванов. Въпросът за справедливо разпределение на помощите постави остро пред представителите на БЧК Иван Василев, юрисконсулт на района. Той настоя да се отиде с провизиите на място в най-закъсалите махали, където да се дадат на местните лидери и в клубове. "Помагаме и се надяваме на съвестта на хората", казаха от БЧК. Червенокръстците дават наряд по 24 часа на смени и обещаха да извозят храна и минерална вода до закъсалите махали до дерето убиец по ул. "Розова долина", "Моряшка" "Горна Студена".

Черна борса с лопати и ботуши

Истинска търговия на черно се завъртя с лопати, ботуши и галоши. Те се оказаха най-търсени във варненския квартал "Аспарухово". По магазините свършиха, но мургави търговци, които досега продаваха нелегално цигари, се заредиха с най-търсената стока след пороя. "200 доброволци сме дошли от цялата страна да помагаме на Варна, а няма с какво да ринем тинята и калта", ядосваше се млад мъж, пристигнал чак от Плевен. Бившият главнокомандващ на ВМС, сега депутат от ГЕРБ Пламен Манушев, си подари английските градинарски ботуши на доброволец. "Всичко свърши, раздадохме над 600 чифта, но не стигат, а в магазините всичко е изкупено", потвърди за острия дефицит на най-необходимата стока след потопа Ясен Сливенски, директор "Мениджмънт по бедствията" в БЧК. "Свършихме всички ботуши", каза мургав собственик на дюкян на Колхозния пазар във Варна. Той увери, че чака ново зареждане, но цените ще бъдат вече 10, 12 и 15 лева. Досега чифтът струвал 7 лева. Лопатите също са кът и само в един магазин се намираха руски за въглища. "Струват по 8 лева, но за пострадалите в "Аспарухово" и тези, които помагат, ги даваме по 7 лева, и задължително с фактура", каза продавачка.

Познали Зейнеб по татуировката

11-ата жертва на потопа в "Аспарухово" е припозната от близките си по татуировка на ръката. Жената е от турски произход, казва се Зейнеб и е на видима възраст между 40-50 години, каза дежурният лекар в клиниката по съдебна медицина в МБАЛ "Св. Анна". Тялото на жертвата беше открито по очи във водата на Варненското езеро от двама местни рибари. Те се натъкнали на зловещата находка на втория ден след трагедията в квартала.

За смъртния акт на 63-годишния Юлиян Бошнаков чакаха вчера неговите близки след аутопсията. Когато приливната вълна ударила къщата на семейството му на ул. "Горна Студена" той бил на легло, защото е бил с инсулт. "Водата направо го отнесе с дивана и повече не го видях жив", разказа през сълзи съпругата му Кристина Бошнаков.

Изчезна 6-годишният Марин

4 деца останаха без майка, чакат татко си от гурбет

Момченце на 6 години е изчезнало в нощта на бедствието. Отчаяна Ирина Димитрова обикаляше вчера из квартала със снимка на своя племенник. Той е син на нейна братовчедка и се казва Марин Добрев, съобщи Петел.бг. Майката била в тежко състояние заради случилото се. По думите на Ирина детето изчезнало по време на стихията. Марин и семейството му били на гости при свои роднини в "Аспарухово". "Две деца са изчезнали след потопа и засега не са открити", съобщиха за "Стандарт" от ОД на МВР във Варна. Те са на възраст 3 и 6 години. Първите девет тела, намерени във фаталната нощ са на 60-годишен мъж, момиче на 8 години, момче на 13 г., на две млади жени между 30-35 години, едната от които е лелята на двете деца. Останалите четири са жени на възраст между 40 и 70 години. "Всички са починали вследствие на удавяне", категоричен е след направената аутопсия д-р Вилиан Доков от УМБАЛ "Св. Марина".

Едната от по-младите жени е Тодорка Стефанова, каза нейната етърва Роза. Двете живеели заедно на ул. "Горна Студена". Тодорка отивала да запуши сифона в тоалетната, когато смъртоносно я блъснала и завлякла вълната. Тя е майка на 4 деца. Чакат съпругът й да се върне от Англия, където е на гурбет, за да я погребат.а. Тя едва оцеляла, след като млади момчета я издърпали с въже от стаята, превърнала се в 3-метров басейн за минути.

В Албена карат на сандвичи

Много от туристите не са напуснали хотелите, защото отказали да си тръгнат без своето имущество. В събота те оглеждаха щетите по колите си. "Хотелът и ресторантът се напълниха с около метър вода. Правехме сухи пакети за туристите, като това беше за обяд", обясни готвач в хотел пред Нова тв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай