Марина избра успехът й да продължи в Холандия

Марина избра успехът й да продължи в Холандия | StandartNews.com

Тя е амбициозна и целеустремена, хвалят я учителите

Те са млади, умни и блестящи. 21 български деца получиха от МОН национална диплома, тъй като са завършили с пълно шест. Една от пълните отличнички е Марина Димитрова от Добрич, възпитаничка на езикова гимназия "Гео Милев". Тя има и пълни шестици на двете матури. За нея, както и за целия клас, който е с първи език английски, класният им ръководител Милена Василева пази най-топли спомени и споделя, че още й е мъчно от раздялата с класа. "Марина е едно чудесно дете. Тя е олицетворение на всичко добро, което може да се каже за един ученик - тиха, скромна, но и същевременно амбициозна и целеустремена. През всичките пет години в гимназията тя бе отличничка. С упоритост постигна прекрасни резултати. Освен отличните й резултати в училище, тя е и сред отличниците така да се каже на арт център "Палитра" и на редица национални и международни изяви с центъра има отличия. Добро дете", споделя Василева. Тя допълва, че Марина е избрала да продължи своето образование в Холандия.

Зам.-директорът на гимназията Миглена Василева сподели, че като цяло половината от децата на всеки випуск на гимназията напускат страната, за да продължат образованието си някъде в Европа. "Част от децата смело избират заминаване извън страната, като половината от тях заминават не само да учат, а и да се установят", казва зам.-директорът.
Своята национална диплома Марина ще получи на официална церемония в понеделник от 10 часа, която ще бъде в сградата на общината.

Днес от 10 часа в сградата на областна администрация във Варна ще бъдат връчени националните дипломи на отличници от Първа и Четвърта езикови гимназии в морската столица, каза за "Стандарт" началникът на образователния инспекторат в морската столица Венцеслава Генова. Тя сподели, че през последните години все повече са децата, които след завършване на средното си образование, избират чужди университети за да продължат обучението си. "Наблюденията ми са, че децата правят своя избор информирано и целенасочено. Още в 10 и 11 клас те започват проучвания на университетите, възможностите, които им се предлагат, условията", казва Генова. Според педагозите младите хора избират образование навън, водени от вярата, че то ще им даде по-големи шансове за реализация в чужбина или в България.
Тримата отличници от Варна, които днес ще получат своите национални дипломи, са Мирела Милева от 12 ж клас и Петя Аджопова от 12 б клас на Първа езикова гимназия. Според Генова на церемонията няма да присъства Анита Кацарска от 12 з клас на Четвърта езикова гимназия "Жулио Кюри", защото вече е в чужбина, като дипломата й ще получат нейните родители.

Девойка от Монтана проби в 5 университета

Много студенти в чужбина изпраща елитната езикова гимназия "Петър Богдан" в Монтана и тази година, каза за "Стандарт" зам.-директорът на школото Цветанка Кръстева. Още нямаме информация за всичките, но очаквам поне 10 от нашите випускници да продължат образованието си в Германия заради немския език, който са научили перфектно при нас.
Възпитаниците на английските паралелки се реализират много добре в Англия, Шотландия, Холандия. Върхът на успеха тази година постигна Галя Аврамова, която е приета в пет университета във Великобритания. Не знаем още кой си е избрала и към каква специалност се е насочила, каза г-жа Кръстева. В Бирмингам ще учи Борислав Йорданов, който се е записал по специалността "Звуково производство и продукция". Психология в Шотландия ще учи Александър Тодоров, в същата страна "Международни отношения" ще изучава Анна-Мария Илиева. Асен Петров си е избрал "Фасилити мениджмънт" в Холандия.
В западни вузове вече се учат десетки възпитаници на гимназията от предишните випуски, допълни Цветанка Кръстева. От тази учебна година ще имаме и наш възпитаник в руски университет - Любомира Емилова си избра да учи наказателно право в Русия. Наскоро момичето се похвалило, че е спечелило и пълна стипендия.

Ана ще учи физика в Оксфорд

Плодовете на здравото учене и на таланта си ще бере в престижен университет във Великобритания отличничката на випуск 2016 на Природо-математическата гимназия в Благоевград - Ана Сотирова. Тя е единствената българка, приета с още няколко кандидати от цял свят за студентка в катедрата по физика на Оксфордския университет. "Тя е много талантлива, справя се прекрасно и по математика. Винаги бе сред първите на олимпиадите в страната и чужбина. Природните науки й се отдават, лауреат е на олимпиада по физика и част от националния отбор", твърдят преподаватели от МГ "Сергей Корольов". Момичето завърши средното си образование с диплома от 5.99 и оценки от 5.92 на матурата по български език и литература и 6.00 на държавния зрелостен изпит по физика.

Пътят да един от най-старите и престижни университети в света не е лек за нито един негов възпитаник. Това важи и за благоевградчанката. Тя изпратила мотивационно писмо и препоръка от учител. От Оксфордския университет изпратили свои представители в страната ни, за да проверят знанията на кандидатите. В София изпитът се състоял от задачи по математика и физика на английски език. По-късно получила покана за интервю в Оксфорд. Явила се на 3 интервюта пред комисии от професори. И ги впечатлила със знанията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай