Лошо построени диги повишават опасността от наводнения

Лошо построени диги повишават опасността от наводнения | StandartNews.com

София. Урбанизацията на крайречните райони и строителство на неправилно оразмерени диги са сред предпоставките, многократно повишаващи опасността от наводнения, предупреждава международната природозащитна организация WWF.

Повечето диги в България са построени в средата на миналия век по начин, който изкуствено ограничава реките и намалява тяхната проводимост при високи води, обясняват експертите. Проблемът е, че съоръженията се поставят прекалено близо до реката и стесняват речното легло. Така се създават условия за покачване на налягането на водата и наводнения.

„Най-добрата превенция против наводненията е да се ползват алтернативите, които природата сама ни дава. За това трябва да се опазват крайречните заливаеми ивици, които да поемат високите води или т.нар. ретензионни обеми", коментира Любомир Костадинов, експерт програма „Води" на WWF.

Най-добрите ретензионни обеми са естествените крайречни гори и влажни зони, които освен че съхраняват огромно биоразнообразие, имат ценни стопански функции и предпазват от наводнения.

Организацията посочва примери за неправилно построени диги на различни места в страната, които, вместо да ограничат водите, ги насочват директно към селищата и къщите на хората, вместо към околните гори.

„Влажните зони и крайречните гори осигуряват защита и значително ограничаване на щетите от наводненията. Всички те представляват естествени ретензионни обеми, които задържат определени водни количества и позволяват нивото на водите да се покачва бавно и умерено, без да се образуват високи вълни. Освен това, те спомагат и за естественото пречистване на водите", допълва Любомир Костадинов.

Възстановяването и опазването на реките, влажните зони и крайречните гори е от ключово значение на само по отношение на биоразнообразието, но и за предпазване на населението от наводнения, казват от природозащитната организация.

Актуална сателитна информация за времето в България и Европа можете да получите ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай